Максималните разходи за проект по преработвателната мярка 4.2 са 5,870 млн. лв., а по мярка 4.1 – 2,934 млн. лв.

аграрно министерствоТабличен индикативен график за отваряне на мерки по ПРСР през 2021 г. показва, че с най-висок бюджет ще бъде отворена инвестиционната подмярка за земеделски стопанства 4.1.

Мярка 4.1

Бюджетът е в размер на 215 880 000 евро. Минималните разходи, заложени в проект, са 15 000 евро, а максималните – 1,5 млн. евро, които се равняват на 2 933 771 лева. Интензитетът на подкрепата е между 35 и 85%.

Подмярката ще бъде отворена през април – юни 2021 г.

Различното при тазгодишното кандидатстване е, че земеделските производители – заявители, трябва да са регистрирани най-малко от 36 месеца.

Техните стопанства трябва да са с минимален СПО от 8000 евро.

Те могат да кандидатстват за: Закупуване, придобиване и строителство на сгради; Закупуване и/или инсталиране на нови машини, съоръжения, оборудване; Създаване и/или презасаждане на трайни насаждения; Закупуване на земя, необходима за изграждане/модернизиране на сгради, помещения и други недвижими активи; Закупуване на специализирани земеделски транспортни средства; Рехабилитация на съществуващи и изграждане на нови съоръжения и оборудване за напояване; Нематериални инвестиции като общи разходи свързани със съответния проект за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги, консултации за екологична и икономическа устойчивост на проекти, проучвания за техническа осъществимост на проекта.

Мярка 4.2

По подмярка 4.2 за преработка на земеделска продукция са заложени максимални разходи за проект в размер на 3 млн. евро, което е 5 867 543 лева. Минималният разход отново е 15 000 евро. Интензитетът на подкрепата е между 35 и 75%.

Подмярка 4.2 ще се отвори също през април – юни.

Мярката е предназначена за земеделски стопани, признати групи или организации на производители, физически и юридически лица регистрирани по Търговския закон. И тук се изисква кандидатите да са извършвали дейност от най-малко 36 месеца.

Дейностите, за които може да се кандидатства са: Разходи за изграждане, придобиване и модернизиране на сгради и други недвижими активи необходими за производството и маркетинга; Разходи за закупуване и инсталиране на нови машини и оборудване за подобряване на производствения процес и маркетинга в т.ч. за преработка, пакетиране, охлаждане, замразяване, сушене и съхраняване, за производство на нови продукти, въвеждане на нови технологии и процеси, за опазване на околната среда, за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, включително чрез преработка на растителна и животинска първична и вторична биомаса, за подобряване на енергийната ефективност и за подобряване и контрол на качеството и безопасността на суровините и храните; Разходи закупуване на специализирани транспортни средства, включително хладилни такива, за превоз на суровините и/или  на готовата продукция използвани и произвеждани от предприятието; Разходи за изграждане и/или модернизиране на лаборатории за нуждите на предприятието; Разходи за инвестиции за постигане на съответствие с новоприети стандарти; Разходи закупуване на земя, необходима за изграждане/модернизиране на сгради, помещения и други недвижими активи предназначени за производствена дейност. Нематериалните разходи са за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги, консултации за екологична и икономическа устойчивост на проекти, проучвания за техническа осъществимост на проекта.

Мярка 6.1 и мярка 6.3

Бюджетът на мярката за младите фермери е 24 600 000 евро, а помощта, която ще получат одобрените кандидати е 25 000 евро.

Мярка 6.3 за малките стопанства ще е с бюджет от 20 000 евро. Индивидуалната помощ е фиксирана на 15 000 евро.

И двете подмерки ще се отворят през септември – ноември.

Бюджети и срокове за останалите мерки

Имаме няколко отворени вече подмерки.

Това са подмярка 5.1 – подкрепа за инвестиции в превенция за животновъдни стопанства. Нейният срок е февруари – май. Бюджетът й е 12 млн. евро, а интензитетът 50-70%.

Отново подмярка 5.1 е отворена от февруари до май за БАБХ, ИА „Борба с градушките“ и за Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт „Проф. д-р Г. Павлов, който е към БАБХ. Бюджетът е 1 955 800 лв.

Подмярка 7.3 за широколентов интернет е за един кандидат – Държавна агенция „Електронно управление“ – с бюджет от 42 млн. евро, за периода февруари – юни.

Според индикативния график вече трябва да е отворена подмярка 2.2 за консултантски услуги. Единственият бенефициент е Националната служба за съвети в земеделието. Бюджетът е 6 млн. евро. Срокът за кандидатстване е февруари – май.

Подмярка 1.2 за демонстрационна дейност е предназначена за научно-изследователски институции. Бюджетът е 15 млн. евро, а срокът на прием е март – май.

Подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ е с бюджет от 6,5 млн. евро. По нея ще бъде обявен прием през октомври – декември.

Подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“, която е за местните инициативни групи (МИГ), е отворена от октомври 2020 г. до април 2021 г. с бюджет от 895 850 евро. Втори прием по същата мярка предстои през септември – декември с портфейл от 3,5 млн. евро.  Подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ също е заложена в индикативния график, но няма посочен срок за прием. Бюджетът е определен на 4 477 401 евро.

 

 

Leave a Comment