БАН представи своя разработка за ваксина срещу Ковид-19

Над 20 интересни технологии на БАН чакат бизнесът да ги реализира

vMix Capture 18 Март 2021 13-38-41Днес за първи път публично бе  представена разработка на родна ваксина срещу Ковид-19. Тя е дело на Института по микробиология към Българската академия на науките (БАН). За ваксината говори  проф. Пенка Петрова, която разказа повече за качествата й, сред които възможността да бъде съхранявана на по-висока температура от 4 градуса, притежавайки възможност да спомогне за имунния отговор на различни мутации на вируса, като наред с това би могла да бъде и впръсквана за разлика от настоящите, които са инжектират.

Представянето на ваксината бе част от събитието „Наука за бизнес“, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Българската академия на науките (БАН). Форумът се проведе изцяло онлайн на живо от виртуално студио и представи най-интересните разработки на Академията, готови да се превърнат в успешен бизнес. Участие взеха зам.-министърът на икономиката Стамен Янев, Карина Ангелиева – зам.-министър на образованието и науката, както и акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН и Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП.

Наред с ваксината, бяха представени и други разработки на БАН, свързани с пандемията – роден PCR кит за детекция на патогени, разработен от Института по молекулярна биология, както и специализирано устройство, което обеззаразява въздуха от вируси и бактерии, дело на Централната лаборатория по приложна физика – Пловдив.

Освен разработките, свързани с настоящата пандемия, с близо 20 презентации бяха представени още специална технология, използвана и на Международната космическа станция за биокерамика за целите на ендопротезирането, дело на Института за космически изследвания и технологии, като бе направена и демонстрация на робот, който дава възможност за транспортиране на стоки в предприятия и фабрики. Наред с тях бяха показани още проекти на Академията за оптимизация на индустриалните задачи, 3D цифровизация, енергийна ефективност, водородни технологии, екология, електро- и топлопроизводство, съхранение на енергия, медицина, вирусология, фармацевтична промишленост, лозарство, винарство и много други.

Пред над 500 зрители – представители на бизнеса, собственици на компании и иновационни ентусиасти, бяха показани още технологии с криоконсервация на жива материя – сперматозоиди,  на Института по физика на твърдото тяло, както и добри примери за сътрудничество между бизнеса и Академията и продукти, реализирани в партньорство.

Основна мисия на „Наука за бизнес“ е да подпомогне изграждането на устойчива институционална среда за сътрудничество и взаимодействие между българската наука и бизнеса, като организаторите си поставят за цел да продължат инициативата с още събития от серията „Наука за бизнес“.

 

Leave a Comment