През 2020 г. декар обработваема земя във Великобритания се е продавал средно за 5 324 лева

земя във ВеликобританияВъпреки че предлагането на земеделски земи достигна рекордно ниски нива през последните 2020 г., пазарът остана изключително устойчив.

Средната цена на обработваемата земя миналата година е била абсолютно същата като средната за пет години назад – 9 300 британски лири за акър, според брокерски агенции, цитирани от онлайн изданието Farminguk. Преизчислено в декари и в български левове, средната цена за обработваемите земи е около 5 324 лева за декар.

Данните от фирмата за покупко-продажби на земи също показват, че обемът на предлаганите на пазара ниви е намалял значително, като през миналата година са били пуснати на пазара публично малко под 54 000 акра (216 000 дка)..

Това е с 15 000 акра по-малко в сравнение с 2019 г., когато беше регистрирано най-ниското пазарно предлагане на земи.

Андрю Фалоуз, ръководител на Агенцията за селските райони в Картър Джонас, заяви: „Пазарът на земеделски земи е в оскъдно предлагане през последните две години, което може да се дължи на по-голяма несигурност относно бъдещето на селското стопанство, както в политически, така и в икономически смисъл.“

В допълнение към съществуващата несигурност в индустрията при първото блокиране на Covid-19 доведе до рязък спад в броя на офертите.

Тъй като пазарът на имоти продължи да функционира през целия период на блокиране, сделките се върна впечатляващо през летния период.

Leave a Comment