Основният лихвен процент в Турция достигна 19 на сто, Ердоган смени централния банкер

Сушене на пипер на полето в Турция Снимка на ФАО

Сушене на пипер на полето в Турция
Снимка на ФАО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган уволни в събота управителя на централната банка на страната Наци Агбал, бивш финансов министър. Това бе обявено без обяснение в Официалния вестник и се случи малко след като Агбал повиши основния лихвен процент на 19 процента, съобщи Дойче веле.

Наци Агбал е третият директор на централната банка в Турция, който е сменен от юли 2019 година насам.

Като причина за този ход на турския президент се сочи несъгласието му с вдигането на основната лихва, което според него води до по-висока инфлация.

Последните данни за равнището на инфлация в Турция са, че тя е 15,61%.

Агбал трябва да бъде заменен от Сахап Кавиоглу, банков професор и колумнист в проправителствен вестник. Подобно на Ердоган, Кавиоглу също твърди, че високите лихвени проценти водят до висока инфлация, въпреки че това е мнение, което не се споделя от повечето икономисти.

Критиците на президента твърдят, че натискът върху управлението на Централната банка е нанесъл сериозна вреда на независимостта й. Мениджърите на банките преди Агбал използваха много от резервите на Турция в опит да укрепят валутата, докато лихвените проценти оставаха доста под нивата на инфлация.

Благодарение отчасти на влиянието на Агбал, турската лира е възстановила 15% от стойността си, откакто президентът извърши реконструкция през ноември, включително оставката на зет му Берат Албайрак като финансов министър. Но този успех очевидно не е достатъчен, за да успокои Ердоган, който още през януари заяви, че е „абсолютно против“ високите лихвени проценти.

 

Leave a Comment