Земеделски министри от ЕС: Нищо не ни задължава да прилагаме „От фермата до трапезата“

ЕС, Брюксел

ЕК все още не е представила оценка на въздействието на стратегията

По време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие в Брюксел министри заявиха, че  от формална гледна точка не са задължени да внесат целите на Зелената сделка и стратегията „От фермата до трапезата“ в стратегическите планове. Тези два документа не са правни актове и не са част от законодателните предложения за реформа на ОСП, съобщиха европейски издания.

Комисарят по земеделието на ЕС Януш Войчеховски обаче заяви, че основните цели на стратегията от фермата до трапезата – за 50% редуциране на използването на пестицидите и разширяване на площта на биологично отглеждане до 25% до 2030 г. – трябва по същество да бъдат изпълнени в националните стратегически планове. Брюксел ще настоява за това, каза Войчеховски.

Португалският министър на земеделието Мария до Сеу Антунеш, чиято страна понастоящем е председател на Съвета на ЕС, заяви, че Съветът по земеделие се е ангажирал с целите на Зелената сделка. Проблемът е, че много от тези цели обаче все още не са правно обвързващи. Стратегическите планове могат да надграждат само правно обвързващи текстове, които министрите се надяват скоро да бъдат записани в регламента за стратегическия план за ОСП.

Държавният секретар във федералното министерство на земеделието Беате Каш също подчерта, че специалните цели на стратегическите планове трябва да бъдат записани в регламент. Каш подчерта, че Германия вече е започнала да планира национално законодателство за предстоящия период на ОСП.

Испанският министър на земеделието Луис Планас призова Комисията най-накрая да представи оценка на въздействието на стратегията „От ферма до трапезата“. Той припомни, че американското министерство на земеделието публикува съответния доклад миналата есен.

Януш Войчеховски отново избягна да уточни кога Комисията ще представи оценка на въздействието. Той увери, че службите на Комисията работят усилено по това.

Критиката на все още липсващата оценка на въздействието дойде и от Франция. Министърът на земеделието Жулиен Денорманди също посочи, че националните стратегически планове могат да се изготвят само въз основа на правно обвързващи текстове. Въпреки това министърът подчерта, че неговата страна подкрепя и одобрява общата насока на Зелената сделка.

Полша, Чехия, Унгария и Хърватия, наред с други, се изразиха по-остро.  Според тях тъй като препоръките на Комисията към държавите-членки, които бяха представени малко преди Коледа, нямат правна сила, те едва ли играят роля.

Leave a Comment