Пролетни грижи за рапицата с БАСФ

За трети пореден сезон освен добре познатите продукти за растителна защита в рапица, БАСФ предлага и хибридите от линията ИнВигор, който допълват отлично портфолиото на компанията в маслодайната култура.

Това бе илюстрирано по време на уебинара, организиран от НАЗ с участието на БАСФ миналата седмица.

Регионалният мениджър за Южна България Върбан Върбанов сред рапици от линията ИнВигор

Регионалният мениджър за Южна България Върбан Върбанов сред рапици от линията ИнВигор

„Виждате на снимката конвенционална рапица от района на Русе през изминалия сезон. Тя е повод за двойна гордост, защото хибридът на нея  е ИнВигор 1165, едно от нашите конвенционални предложения семена рапица, а растителната защита е по технология на БАСФ. Чистото от плевели рапично стърнище се дължи на Бутизан. „Навлизат много нови продукти в рапица, но Бутизан остава еталон за чистота на посева, който е запазен от вторично заплевеляване и държи ситуацията под контрол до жътва.  В посева е приложен двукратно Карикс – един път при формиране на розетката през есента. И втори път напролет – за създаване на повече разклонения, шушулки и в крайна сметка на добив.  Отличният здравен статус в последния етап от вегетцията дължим на Пиктор – продуктът на БАСФ, който не просто преборва склеротиния, но и помага изключително много за маслеността и крайния добър резултат. информира Десислава Драгнева, Бизнес лидер и старши търговски представител Североизточна България в БАСФ.

Той в крайна сметка достигна 449 кг/дка на това поле, което беше един отличен добив за условията на 2020 г  “,  продължи Драгнева.

Върбан Върбанов, регионален мениджър за Южна България, добави, че компанията има решения и за рапица, отглеждана по технологията Clearfield®. „В Южна България  около 80 на сто от посевите са именно Clearfield®“, каза той.

Технологията се е наложила в такъв мащаб както заради трудни плевели като лайка, власатка и други, които превземаха рапичните полета, така и поради сериозната инвазия на синя китка в рапицата през последните години.

„След като и притесненията от самосевката отпаднаха с приложението на Биатлон 4 D в пшеница, тогава и последната причина Clearfield® рапицата да стане толкова популярна, беше налице. И в крайна сметка всичко това доведе и до сериозно повишаване на добивите, които фермерите получават“, посочи Върбанов.

Leave a Comment