Ангел Вукодинов: Искаме субсидиите есента

Как ще реагираме ако правителството ни откаже? Нека първо разговаряме

Ангел Вукодинов

Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите пред АгроПловдив.БГ

Преди два дни от Националната асоциация на зърнопроизводителите излязоха със специално изявление, че поради редица проблеми са възможни фалити на зърнопроизводители. Беше посочена по-ниската цена на зърното, поскъпналите торове, препарати, семена, рента и горива. А също така бе изказано притеснението, че някои производители ще бъдат затруднени да извършат сеитба през есента. Зърнопроизводителите изразиха недоволство от едномесечното забавяне на издаването на удостоверенията за декларирани площи от ДФЗ, които улесняват достъпа на зърнопроизводителите до банкови кредити.

Днес стана ясно, че асоциацията иска директните плащания на площ, които са в размер на около 1.1 милион лева, да бъдат изплатени през октомври-ноември тази година.

– Г-н Вукодинов, разбра се, че Националната асоциация на зърнопроизводителите иска европейските субсидии да бъдат изплатени след няколко месеца – през есента на тази година. Защо не през следващия февруари?

– Това са субсидии, които в държавите от Европейския съюз започват да се плащат още от октомври. Така беше и у нас преди управлението на ГЕРБ. ГЕРБ наложи практиката издължаването на помощите да стана в началото на годината за предходната. Ние искаме да се върнат предишните срокове.

Защо? Заради лошия пазар на зърното ли?

– Изплащането на субсидиите е лесно, защото това не са пари от националния бюджет, а европейски. ЕС ще ги възстанови до 45 дни. Имаме желание правителството да обмисли бюдежа от тази гледна точка и да ни подкрепи.

– А какво ще стане ако кабинетът ви откаже? Докъде ще стигнете?

– Питате дали ще има протести? Това не мога да кажа. В асоциацията има 21 организации. Трябва заедно да решим как ще действаме. Но преди това ще имаме разговори с министерството, с Министерския съвет. Нека съберем мнения, нека ги обсъдим и тогава ще говорим. В момента ние обявяваме искането си, но предстои сериозен диалог.

 

Leave a Comment