Новият земеделски министър трябва да скочи върху препускащ кон

кушия

Тодоровден без кушии е половин празник
Снимка от Аргир Аргиров

Изборите приключиха с такива резултати, че в момента никой не може да каже кой ще ни управлява.

Отговорът на въпроса кой ще оглави земеделското министерство е скрит в мъгла.

Само че земеделските политики са нещо много по-сложно и специално в сравнение със задачите, които трябва да решават новите хора в кое да е друго министерство.

Евентуалният нов министър трябва да скочи върху един препускащ кон. Препускащ, защото има зададени срокове, отворени мерки и т.н. И тук, всички знаем, че става въпрос за най-интересната мярка за фермерите – 4.1, която според последното изявление на министър Танева трябва да бъде отворена на 19 април, за обявения в индикативния график предстоящ прием по преработвателната мярка 4.2, за мярката за малките стопанства 6,3 и за младите 6.1.

Стратегическият план не е разработен в цялост.

Предстоят супер преговори на европейско равнище за ОСП 2023-2027 г.

Има още плащания за 2020 г., които фонд „Земеделие“ трябва да извърши. Има още неразгледани проекти от предишни приеми. Ще има 847.5 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост за „Напоителни системи“ и още към 24 млн. лв. за дигитализация на земеделието, които чието усвояване трябва да се разработи.

Затова няма как да да не се ядосаме за кой път, че България продължава да е без Земеделска камара и без браншови организации, формирани по правилата на съответния неприет закон.

В исторически моменти, когато има смяна на властта, ролята на утвърдена земеделска организация, в която участват всички производители, е повече от ключова. Наличието на такава камара, съставена от браншови организации, би било гарант, че земеделските политики ще бъдат продължени и дори подобрени.

Но уви, тези солидни организации ги няма. Последният министър и другите преди него, не решиха тази задължителна топ задача поради различни неоснователни причини. И сега всичко отново ще е в ръцете единствено на политиците.

Повечето от тях ще паднат дори да седят на спрял кон, камо ли да се метнат на препускащ.

Leave a Comment