Очаква се през 2021 г. цената на суровото мляко да е с 4% по-висока

През 2020 г. фермите са произвели 3% повече краве мляко, продадено с 1% по-евтино

доилна залаПредвижданията на САРА са производството на краве мляко през 2020 г. е то да бъде около 825 хил.т. Това е с около 3% над нивата от 2019 г., а общото производство на          мляко да е на нива 930 хил.т. Изкупните цени по данни на НСИ са с около 1% под тези от предишната година.

През 2021 г. изкупните цени се очаква да се повишат и да бъдат с около 4% нагоре.

Изкупеното краве мляко в България през януари 2021 г. в сравнение с януари, 2020 г. нараства с 0,6% (300 т.). Производството на млечни продукти отбелязва ръст при пакетираните млека с 25% (1462 т.), сирена и кашкавали 8% (485 т.), сметната 10% (22 т.) и имитиращи сирена 13% (116 т.). Оценките на САРА са изкупеното мляко в страната да е на равнища около 720 хил.т., което е с 1% над миналогодишното.

Изкупната цена на млякото за февруари в ЕС27 намалява с 1%, а за ЕС-13 също намалява с 0,3%. Цената на суровото мляко на спот пазара Лоди в Италия през март намалява до 0,34 евро/л., което е спад с 4% за месец, но с 1% над тези година по-рано. Изкупните цени растат и в другите големи страни износителки, като за първите 2 месеца на годината, те са се повишили в Нова Зеландия с 2%.

Цените на млечните продукти в ЕС продължават да нарастват. Сравнени с цените година назад, най-значим е ръстът при суроватката (+25%), следвани от маслото (+14%) и сухото обезмаслено мляко (+12%).

За януари 2021 г. изкупеното мляко в Съюза намалява с 1% (104 хил. т.) в сравнение с същия месец на 2020 г.. Намалението на изкупеното мляко има за ефект намаление на произведените количества млечни продукти през януари – сухо обезмаслено мляко (5,6%), концентрирано мляко (4,4%), масло (3,9%), като ръст се наблюдава само при пълномасленото сухо мляко (+5%). Ефект върху производството има и намаленият експорт на млечни продукти от Съюза през януари – основно на масло (-24%), млечни мазнини (-45%) и сирена (-9%). Наблюдава се ръст при износа на суроватка (+22) и обезмасленото сухо мляко (+1%).

Leave a Comment