Без научна обосновка срещу телени червеи при картофи се използва забранен пестицид

big_e66a998df28bb785921cccc4bef85628Абсолютно забраненият за употреба пестицид Мокап 10Г се използва от картофопроизводителите за борба с телени червеи. Произведеният в Нидерландия продукт с активно вещество етопрофос е недопустим заради токсичността си от 21 март 2020 г. Въпреки това пестицидът продължава да се използва у нас. Това разказва разследване на Валя Ахчиева.

Журналистката е разкрила, че БАБХ е разрешила ползването на Мокап 10Г през декември миналата година. Разрешението е мотивирано с писмо, изпратено до агенцията в края на октомври миналата година от Националната асоциация на картофопроизводителите. В писмото асоциацията, председателствана от Тодор Джиков, посочва, че производителите разчитат на Мокап и молят България да удължи срока на употреба на продукта. От БАБХ са се съгласили.

Проблемът е в това, че за да се получи разрешение от ЕК за удължаване на срока на употреба на забранения пестицид, българската страна трябва да обяви, че по отношение на телените червеи има извънредно положение. То пък трябва да се докаже с научно обоснован доклад. Обявяване на извънредна ситуация заради телени червеи и разработването на научна обосновка обаче липсват. Липсва и извънредна ситуация по отношение на този основен вредител по картофите.

Според картофопроизводителите Мокап е най-ефективното средство, с което разполагат, за борба с тези вредители. Затова те искат да продължат да го използват. Подобно искане са отправили миналата година и производители от Испания и страната им е получила удължен срок до влизане на забраната за употреба на пестицида, пояснява пред камерата Тодор Джиков.

От друга страна се обръща внимание и на помощта, която ДФ „Земеделие“ оказва на картофопроизводителитге в борбата им срещу телените червеи. Чрез държавна помощ фондът покрива разходите на фермерите за закупуване на пестицидите. Така хем един път пренебрегваме забраната на ЕК за използване на Мокап, хем държавата плаща на производителите да продължават да третират с този опасен препарат, заключава Ахчиева.

В отговор на нейните въпроси към ДФ „Земеделие“, от фонда посочват, че техните решения се съобразяват с решенията на БАБХ и с указанията на земеделското министерство.

 

 

Leave a Comment