Наемите на земеделската земя в Германия се движат от 84 до 519 евро на хектар

За последните 10 г. те се увеличиха с почти 50%

нивиСпоред данни от тестовата мрежа на германското министерство на земеделието (BMEL), цените на наемите за германските фермери са се увеличили с почти 50 процента само през последните 10 години. Най-силното увеличение се е случило през 2012-2015 г. Тогава имаше бум на селскостопанските цени и селскостопанските доходи.

След този период динамиката на наемите и цените на земята отново отслабна поради свиване на земеделските доходи. Сега обаче може да има по-нататъшно покачване на цените на пазара на земя – защото причинителите са сходни и земеделската земя е още по-оскъдна и по-търсена.

От една страна, цената на селскостопанските продукти е нараснала неимоверно през последните няколко месеца. В допълнение: безпрецедентен приток на пари от централните банки за борба с коронавирусната криза – при изключително ниски лихвени проценти. Това прави закупуването и отдаването под наем на обработваема земя (също и за много неземеделски инвеститори) изключително атрактивна инвестиция, с по-висока и най-вече по-безопасна възвръщаемост, отколкото при други инвестиции.

В допълнение към глобалните фактори има и други причини, които повишават цените на наемите. За повечето фермери това са икономически ограничения и необходимостта от постоянно увеличаване на производството. Текущата конкуренция в крайна сметка съсипва много земеделски производители и отчасти е причина за упадъка на стопанствата.

Постоянното нарастване на цените на наемите засяга главно фермерите, които искат да се развиват и са зависими от наемането на земя.

Делът на наетата земя в общата обработваема площ в Германия е около 60%. Растежът и по-нататъшното развитие на фермите е възможно само чрез лизинг.

Малките компании обаче не могат да плащат високи цени поради нарастващите изисквания на управлението, експлозията на разходите и спадащите маржове – те трябва да се откажат от това, също поради високите наеми.

Пазарът на лизинг се движи от много фактори: Отправната точка обаче е, че не можете да увеличите земеделските земи, заради което търсенето нараства бързо. В крайна сметка това води до по-строга конкуренция за пространство, което все още е на разположение, и до покачващи се цени.

Наемни цени и всестранна конкуренция

Според BEMEL през сезона 2019/2020 средната цена за наем на земя в Германия е била 363 евро / ха (през 2018 г. 353 евро / ха).

Най-високите наемни цени бяха в Северен Рейн-Вестфалия, Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн, съответно 519 евро / ха, 517 евро / ха и 443 евро / ха. Най-ниски са съответно в Сараарланд, Бранденбург и Хесен: 84 EUR / ha, 173 EUR / ha и 177 EUR / ha.

Не само фермерите в Германия се конкурират помежду си за земеделска земя. Конкуренцията се движи и от общините, държавата, енергийния сектор и неземеделските инвеститори. Само между 2004 и 2019 г. в Германия са загубени над 650 000 хектара земеделска земя за изграждане на жилищни комплекси, търговски площи и пътища от обща площ от около 16,6 милиона хектара.

Leave a Comment