Форбс: Със своите 100 милиардера, Пекин изпревари с една единица Ню Йорк

Класация на 10-те градове с най-много милиардери

пари на островЕдна четвърт от 2755 членове на списъка на милиардерите на Forbes за 2021 г. живеят в само 10 града, а над 10% от тях са в четири китайски провинции. За първи път от седем години Ню Йорк загуби в класацията първенството си, тъй като Пекин записа нетна печалба от 33 нови милиардери. Понастоящем в китайската столица живеят 100 милиардери, като те надминават с един 99-те в Ню Йорк, съобщава Форбс.

Подхранвани от пандемичната устойчивост на Китай, четирите китайски града в тазгодишния списък – Пекин, Шанхай, Шънджън и новодошлия Ханджоу добавиха 96 милиардери помежду си, в сравнение с нетна печалба от 53 в останалите шест града.

Въпреки бурната година в Емпайър Стейт, Ню Йорк добави 7 нови милиардери. Лондон преброи още 7 милиардера, въпреки че падна от номер 5 на номер 7 като най-популярния дом за десетцифрено богатство. Москва падна от номер 3 на номер 4, Хонконг отиде от номер 2 на номер 3, докато Мумбай и Сан Франциско, и двата града домакини на 48 милиардери, се изравниха в номер 8.

Ето 10-те града в света с най-много милиардери:

1 | ПЕКИН: 100 милиардера

Пекин добави 33 нови милиардери, тъй като Китай бързо се върна от пандемичните си неволи, като скочи от 4 до 1 в годишния списък на Форбс. Най-богатият новодошъл в Пекин е 34-годишният Уанг Нинг, чийто процъфтяващ бизнес с играчки Pop Mart стана публичен в Хонконг през декември 2020 г. Джан Имин, най-богатият пекинец и основател на сензацията в социалните медии TikTok, удвои нетната си стойност до 35,6 млрд. Долара.

2 | НЮ ЙОРК ГРАД: 99 милиардери

След като паднаха на второ място, милиардерите от Ню Йорк могат да се утешат в своята кумулативна нетна стойност, оставаща с 80 милиарда долара по-голяма от милиардерите в Пекин. Майкъл Блумбърг (на стойност 59 милиарда долара) все още е най-богатият човек в града. Новодошлите в „Голямата ябълка“ включват родения в Лонг Айлънд Борис Джордан, основател на дистрибутора на канабис Curaleaf, както и Алексис Ле-Куок и Оливие Помел, съоснователи на компанията за наблюдение на облаци Datadog.

 3 | ХОНКОНГ: 80 милиардера

Въпреки спада на недвижимите имоти и нарастващата намеса на Китай в политическите му дела, Хонконг добави девет милиардери. Ли Ка-шинг, пенсионираната инвестиционна легенда, добави 12 милиарда долара към състоянието си, превръщайки се в най-богатия жител на пристанищния град. Междувременно медийният магнат на Хонконг и бивш милиардер Джими Лай беше арестуван през август 2020 г. съгласно противоречивия закон за националната сигурност на града.

4 | МОСКВА: 79 милиардера

Москва също добави девет милиардери миналата година, въпреки че градът се плъзна до номер 4. Въпреки че БВП на Русия се сви през 2020 г., това беше добра година за мегамилиардерите в столицата; всичките му 10 най-богати хора станаха по-богати, добавяйки 72 милиарда долара към колективното си състояние. Сред тях на първо място е Алексей Мордашов и семейство с 29,1 млрд. долара.

5 | ШЕНЖЕН: ​​68 милиардера

С нетната печалба от 24 милиардери китайският Шенжен е на второ място след Пекин. Всички с изключение на един от 68-те милиардери в Шенжен са самоизработени, свидетелство за прякора на града, „Силициевата долина на Китай“. Най-богатият жител на Шенжен, шефът на Tencent Ма Хуатенг, увеличи богатството си с 28 милиарда долара.

6 | ШАНХАЙ: 64 милиардера

Шанхай остана на номер 6, въпреки че добави 18 нови милиардери. Бумът на електронната търговия помогна на най-богатия жител на града, основателят на Pinduoduo Колин Хуанг, чието състояние се утрои до 55 милиарда долара. Другите победители в пандемията на Шанхай включват фармацевтичните магнати Li Ge (с 5 млрд. долара) и Zhong Huijuan (с 5 млрд. долара), съответни председатели на Wuxi Biologics и Hansoh Pharmaceutical.

7 | ЛОНДОН: 63 милиардера

Лондон изкара трудна 2020 г., тъй като Brexit и Covid-19 разбиха икономиката на града. И все пак британската столица успя да добави седем милиардери. Сред новодошлите беше Хосе Невес, гражданин на Португалия и основател на онлайн търговец на луксозни модни продукти Farfetch, чиито запаси се увеличиха с 500% през последната година. Средно милиардерите в Лондон са с 37% по-богати от миналата година.

7 | МУМБАЙ: 48 милиардера

Индийският мегаград добави 10 нови милиардера. Мукеш Амбани, 10-ият най-богат човек в света и председател на конгломерата Reliance Industries, удвои нетната си стойност до близо 85 милиарда долара. Състоянието му сега представлява около една трета от общото богатство на милиардерите в Мумбай.

8 | Сан Франциско: 48 милиардера

Сан Франциско посрещна 11 милиардери в своите редици, включително пионерите за доставка на храна Апоорва Мехта (основател на Instacart) и Тони Сю (изпълнителен директор на DoorDash), което усложнява разказа за технологичните магнати, бягащи от Силициевата долина към места като Маями и Остин. Тримата съоснователи на Airbnb сега се нареждат сред топ 5 на най-богатите в града, след IPO на компанията им през декември 2020 г. Ранният служител на Facebook Дъстин Московиц остана най-богатият човек в града; неговият стартъп за управление на работата Asana стана публичен през септември миналата година.

10 | Хангжоу: 47 милиардера

Хангжоу добави 21 милиардера, достатъчно, за да изпревари Сингапур за номер 10. Състоянието на съоснователя на Alibaba Джак Ма нарасна с 9 милиарда долара до 48 милиарда долара, въпреки че се натъкна на китайските регулатори. С нетна стойност от близо 69 милиарда долара, Zhong Shanshan стана най-богатият човек в Ханджоу – и 13-ият най-богат в света – след IPO през септември 2020 г. на неговата компания за бутилирана вода Nongfu Spring.

Leave a Comment