И все пак, тютюнопроизводителите ще протестират

Браншът разполага с информация, че колегите им от Италия, Испания, Франция и Гърция ще получуват европейските субсидии, които са отказани на България
балиране на тютюн

Тютюнопроизводителите затапват границите утре в 10.30 часа
Снимка на Хасково.ме

Граничните пунктове ще бъдат затворени утре от 10.30 часа заради протест на тютюнопроизводителите. Това обяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев пред радио Дарик. Повод за недоволството на бранша е, че България не е защитила европейски субсидии за сектора през следващия програмен период 2014-2020 г.

Вчера от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че за бранша са гарантирани националните помощи в размер на 73 милиона лева годишно, както през тази, така и за следващите години до 2020-а. От пресцентъра уточниха, че европейски субсидии за тютюнопроизводители няма да има не само за нашата държава, но и за останалите членове за съюза поради глобалната криза и борбата с тютюнопушенето.

Това обаче не попречи тютюнопроизводителите да потвърдят обявения още от миналата седмица протест.

Производителите планират най-мащабния протест да е на Дунав мост, където ще се присъединят и зеленчукопроизводители. Другите ще са на пунктовете „Илинден“ и Свиленград.

Според Цветан Филев утрешният протест ще е национален. Той обяви, че разполага с информация, че колегите им от Италия, Франция, Испания и Гърция са получили пари както за програмния период от 2007 до 2013 година, така и за следващия – до 2020 година.

„Искаме да информираме всички европейски институции, политиците от Европа и България, че не желаем да бъдем втора класа европейски граждани“, каза Филев.

Според него вместо да се натоварва бюджетът, парите биха могли да дойдат от европейските субсидии. „Става дума за две различни неща. Средствата от националния бюджет, които получаваме за референтен период, са едно. Липсата на европейски средства е друго“, обясни Филев. Той каза, че производителите искат да се направят корекции и да няма „дискриминиране на производителите от България“.

Протестът на тютюнопроизводителите ще е мирен, увери Филев, но предупреди, че ако не се вземат мерки от правителството, би могло да се стигне до гражданско неподчинение.

 

Leave a Comment