ФАО припомня 6-те принципа на здравословното хранене

семейство на обядПонякога ситуацията ни принуждава да обърнем специално внимание на здравословните проблеми, както се случи по време на пандемията на COVID-19. Тази година също така даде да се разбере, че не всичко в света на здравеопазването е под наш контрол.

Въпреки това имаме думата по един важен въпрос: как се храним. Здравословната диета е от съществено значение за цялостното здраве и за функционирането на имунната система. Храната, която ядем, пряко влияе върху това как се чувстваме и как функционира тялото. Този принцип работи както по време на заболяването, така и преди или след него, съобщава в специална статия, насочена към здравословното хранене Организацията за земеделие и прехрана ФАО към ООН.

Ето шест принципа за здравословно хранене и ресурси на ФАО, които да ви помогнат да ги превърнете в навик:

1. Яжте разнообразни храни. Яжте разнообразни храни, както в една и съща група храни, така и от различни групи, за да сте сигурни, че получавате достатъчно основни хранителни вещества. Националните диетични насоки, базирани на наличните храни, могат да ви помогнат при избора на храни. ФАО подпомага страните членки при разработването и прилагането на такива насоки в съответствие с настоящите научни доказателства. Повече от 100 страни по света са разработили хранителни насоки, базирани на наличната храна, адаптирани към резултатите за здравето, адекватна наличност на храна, кулинарна култура и хранителни навици. Вижте специфични за страната насоки .

2. Яжте повече плодове и зеленчуци.Плодовете и зеленчуците съдържат тонове витамини и минерали, както и фибри, които са от съществено значение за здравословното хранене. Използвайте минимално обработени замразени или консервирани плодове и зеленчуци – това ще ви позволи да ходите по-рядко на пазара или супермаркета. Не забравяйте обаче да обърнете внимание на съставките. Към консервирането и преработката на тези продукти понякога се добавят захар, сол или консерванти. Между другото, 2021 г. е обявена за Международна година на плодовете и зеленчуците. Как да ги използвате можете да намерите в готварските книги на ФАО .

3. Консумирайте бобови растения, ядки и други здравословни храни. Бобовите растения, пълнозърнестите храни, ядките и здравословните мазнини като маслини, сусам, фъстъци и други ненаситени масла укрепват имунната система и могат да помогнат за намаляване на възпалението. Бобовите растения също са екологичен и като цяло евтин източник на протеин. Фасулът, грахът, лупинът и други бобови растения са пълни с витамини и минерали, които като компоненти на цялостната здравословна диета могат да помогнат за намаляване на риска от заболявания като диабет и коронарна артериална болест. Готварската книга на ФАО ви помага да научите всичко за огромното разнообразие от рецептите за тяхното приготвяне.

4. Ограничете приема на мазнини, захар и сол. Когато са подложени на стрес, много хора намират облекчение във вкусната храна. За съжаление, те често са с високо съдържание на мазнини, захар, сол и калории, които като част от небалансирана диета могат да повлияят на здравето ви с течение на времето. Вземете за правило да проверявате етикетите на всички храни, които консумирате, за съставки и хранителни стойности. Етикетите на храните са там, за да ви помогнат да ограничите определени хранителни вещества или да увеличите нивата на полезни съставки. Научете повече за етикетирането на храните и какво съдържа в тази история и на тази уеб страница .

5. Спазвайте правилата за хигиена на храните. Хигиената във всички форми е особено важна сега, по време на пандемия. Трябва обаче да се помни, че COVID-19 се причинява от респираторен вирус, което означава, че болестта не се предава с храна. Винаги е важно обаче да се поддържа добра хигиена и безопасност на храните. Ето пет съвета, които трябва да запомните: 1) Поддържайте ръцете, приборите и кухненските си повърхности винаги чисти. 2) дръжте отделно суровите и готвените храни; 3) внимателно спазвайте необходимия режим на топлинна обработка; 4) поддържайте храната на безопасна температура и 5) използвайте безопасна вода. Повече информация за безопасността на храните можете да намерите на този уебсайт.

6. Бъдете физически активни и пийте много вода.Упражненията са важни за поддържане както на физическото, така и на психическото здраве.През последните години разпространението на затлъстяването и наднорменото тегло се увеличи значително. Особено сега, когато хората прекарват повече време вкъщи поради ограничения поради пандемията на COVID-19, е важно да се намерят алтернативни начини за поддържане на необходимото ниво на активност. Поставете си за цел да упражнявате поне 30-60 минути всеки ден, в зависимост от вашата възраст и начин на живот. От примери за упражнения до уроци по хигиена и безопасност на храните, това образователно ръководство за деца съдържа много съвети как да помогнете на децата да поддържат здравословен начин на живот. ФАО също предлага много курсове за електронно обучение за възрастни, ако искате да научите повече за интересните аспекти на здравословното хранене.

Пандемията COVID-19 промени ежедневието на хората по света, причинявайки стрес, болести и страдания. На фона на тези трудности и промени е още по-важно да поддържаме здравословен начин на живот. Първо, за да защитим себе си и другите от инфекцията и разпространението на COVID-19, всички ние трябва да следваме националните правила и насоки на Световната здравна организация . Дори след като ваксината е налична, тези правила остават основни, за да помогнат за прекратяване на пандемията. Също толкова важно е да продължите да се грижите за себе си и един от най-важните елементи е правилното хранене.

Leave a Comment