ФАО: През март световните цени на храните се повишиха с още 2,1%

Най-много поскъпнаха растителните масла – с 8%, зърнените култури поевтиняха с 1,8 на сто, водени от пшеницата
Цех за опаковане на масло в Русия Снимка на ФАО

Цех за опаковане на масло в Русия
Снимка на ФАО

Според данни, публикувани днес от Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО), през март 2021 г. се наблюдава ново покачване на световните цени на храните за десети пореден месец; най-значителен ръст се наблюдава при котировките на растителни масла и млечни продукти.  

През март средната стойност на индекса на цените на храните на ФАО , който проследява колебанията в световните цени на най-търгуваните хранителни продукти на месечна база, беше 118,5 пункта, което е с 2,1% повече от предходния месец; това е най-високата стойност на този индекс от юни 2014 г. насам.

Котировките на различни стоки се променят в различни посоки.

По-голямата част от печалбата се дължи на увеличението на индекса на цените на растителното масло на ФАО, който се е повишил с 8,0% от предходния месец и е достигнал почти 10-годишен връх; Цените на соевото масло нараснаха особено рязко, отчасти обусловени от очакваното силно търсене от производителите на биодизел.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се е повишил с 3,9% от нивото си спрямо февруари, като увеличението на цените на маслото се дължи главно на лек спад в предлагането в Европа и нарастване на търсенето поради очакваното възобновяване на сектора на кетъринга. Цените на млякото на прах също се повишиха в резултат на увеличения внос от азиатските страни, особено Китай, на фона на сезонен спад в производството на мляко в Океания и недостиг на транспортни контейнери в Европа и Северна Америка.

Индексът на цените на месото на ФАО е средно с 2,3% по-висок от нивото от февруари, като по-високият внос от Китай и по-високите вътрешни продажби в Европа преди Великден са основната причина за покачването на цените на птиците и свинското месо. Цените на говеждото останаха стабилни, докато цените на овчето месо спаднаха, тъй като сухото време в Нова Зеландия принуди фермерите да бързат да продават стада.

Въпреки това, докато средният индекс на цените на зърнените култури на ФАО е спаднал с 1,8%, той все още е с 26,5% по-висок от нивото от март 2020 г. Експортните цени на пшеницата най-много спаднаха, обусловени от наличието на достатъчно запаси и благоприятни перспективи за реколтата през 2021 г. Цените на царевицата и ориза също паднаха, докато соргото се повиши.

Индексът на цените на захарта на ФАО е спаднал с 4,0% през месеца, воден от очакваното значително увеличение на износа от Индия, но все пак с 30% по-висок в сравнение с година по-рано.

Благоприятни перспективи за зърнената реколта 2021 г.

ФАО очаква световното производство на зърнени култури да нарасне за трета поредна година през 2021 г. и повиши предварителната си прогноза за световно производство на пшеница, като взе предвид по-добри условия на реколтата, отколкото се очакваше в редица страни. Очаква се глобалното производство на пшеница да достигне нов рекорд от 785 милиона тона през 2021 г., което е с 1,4% повече от година по-рано, поради рязкото възстановяване на производството в голяма част от Европа и очакваната реколта в Индия.

Според Резюмето на предлагането на зърно и търсенето на зърно, което също беше публикувано днес, в Бразилия се очаква рекордна реколта от царевица, а в Южна Африка може да достигне най-високите си нива от няколко години.

През земеделския сезон 2020-2021 се очаква глобалното потребление на зърнени култури да достигне 2 777 милиона тона, което е с 2,4 процента повече от година по-рано, и до голяма степен се дължи на очакваното увеличение на потреблението на пшеница и ечемик в Китай, където животновъдният сектор се възстановява след огнището на африканска чума по свинете.

Очаква се световните запаси от зърнени култури да намалят с 1,7% в края на 2021 г. до 808 милиона тона от началото на сезона. Като се вземе предвид увеличаването на прогнозата за нивото на потребление, съотношението на запасите от зърно към тяхното потребление ще намалее до 28,4% през сезон 2020-2021, достигайки най-ниските стойности през последните седем години.

В допълнение, ФАО повиши прогнозата си за световната търговия със зърнени култури за сезон 2020-2021 до 466 милиона тона, което е с 5,8 процента повече от година по-рано, тъй като търговията с груби зърна се засили след безпрецедентно нарастване на китайските покупки на царевица. Очаква се международната търговия с ориз да нарасне с 6 процента спрямо миналата година.

 

Leave a Comment