Смърт от глад в Северна Корея. Цената на кило царевица е по-висока от месечна заплата

Ким Чен Ун призна, че страната е в най-лошата криза

Ким Чен УнСевернокорейският лидер Ким Чен Ун каза на гражданите да се подготвят за тежките времена, тъй като страната е изправена пред остър недостиг на храни.

Изказвайки се на партийна конференция, Ким сравнява ситуацията с опустошителния глад през 90-те години, за който се смята, че е убил 3 милиона севернокорейци, съобщава Би Би Си.

Държавата затвори границите си поради пандемията на коронавируса и търговията с основния доставчик – Китай, спря.

Това е в допълнение към съществуващите международни икономически санкции заради ядрената програма на Северна Корея.

Какво каза Ким?

В рядкото признание за наближаващи трудности, авторитарният лидер призова служителите да „направят още един, по-труден„ Труден марш “, за да облекчат хората.

Трудният марш е термин, използван от служителите на Северна Корея, за да обозначи борбата на страната по време на глада през 90-те години, когато падането на Съветския съюз остави Северна Корея без решаваща помощ. Общият брой на севернокорейците, които са умрели от глад, не е известен, но прогнозите са до 3 милиона.

По-рано тази седмица Ким предупреди, че страната е изправена пред „най-лошата ситуация в историята“ и „безпрецедентно многобройни предизвикателства“.

Колко лоша е ситуацията?

От месеци има предупреждения, че хората в Северна Корея се борят да оцелеят.

Съобщенията за трудности идват особено от градове близо до китайската граница, където контрабандата би донесла огромна печалба за мнозина.

Съобщава се, че цената на царевицата, основната диета за по-голямата част от селските райони на Северна Корея, се е колебала значително и понякога килограм царевица е струвал над месец заплати.

Лина Юн, изследовател от Хюман Райтс Уоч (HRW), заяви в неотдавнашен доклад, че „едва ли има храна, която влиза в страната от Китай“.

„Има толкова много просяци, някои хора са умрели от глад в граничната зона и няма сапун, паста за зъби или батерии“, пише тя.

Специалният докладчик на ООН за правата на човека в Северна Корея Томас Оджеа Кинтана също предупреди миналия месец за „сериозна хранителна криза“, която вече води до недохранване и глад.

„Съобщава се за смъртни случаи от глад, както и за увеличаване на броя на децата и възрастните хора, прибягнали до просия, тъй като семействата не могат да ги издържат.“

Не е ясно дали понастоящем в страната идва някаква помощ. Северна Корея отхвърли офертите за външна помощ и почти всички дипломати и хуманитарни работници, включително персоналът на Световната програма за продоволствие на ООН (МПП), напуснаха.

Междувременно затварянето на границите на Северна Корея означава, че търговията с Китай е спаднала с 80% през миналата година от нивата, които вече са паднали значително през 2018 г., когато ООН разшири санкциите заради ядрената програма на Северна Корея.

Докладите показват, че Северна Корея е ограничила вноса на основни храни от Китай миналия август и след това е намалила почти цялата търговия, включително храни и лекарства, през октомври.

Северна Корея също беше засегната от две големи бури миналото лято, които предизвикаха наводнения, за които се смята, че са повредили реколтата, влошавайки недостига.

Защо Северна Корея е в беда?

Строго контролирана от правителството, икономиката на Северна Корея е една от най-малко свободните в света и се смята, че е силно неефективна.

Огромните разходи за поддържане на военните и структурите за сигурност са оставили много малко за обикновената севернокорейска страна.

Почти пълното затваряне на границите има за цел да предотврати разпространението на коронавируса в държава, която не разполага с инфраструктурата на общественото здраве, за да се справи с огнището.

Въпреки това има индикации, че Пхенян изпитва натиск да отвори поне малко граници.

Северна Корея показа признаци, че иска отново да увеличи търговията с Китай. Преди няколко месеца в страната бе приет закон, за да се улесни граничната търговия.

Но в основата си Северна Корея остава изключително параноична по отношение на вируса. Държавните говорители съобщават, че досега затварянето на границите е спряво навлизането на Covid, въпреки че анализаторите се съмняват в това твърдение.

Leave a Comment