Бивш шеф на Агробизнесбанк представлява купувачите на ПОК „Доверие“

КНСБ ще сезира премиера, ДАНС и други институции за непрозрачната сделка с най-голямата пенсионна компания
монети

Доброволното пенсионно осигуряване на една трета от българите е в ПОК „Доверие“

Бившият шеф на фалиралата „Агробизнесбанк“ – Румен Нанов, представлява основните купувачи на пенсионно-осигурителната компания „Доверие“. Сделката още не е станала, но според „Капитал дейли“ тя ще се случи съвсем скоро.

В момента ПОК „Доверие“ е собственост на Виена иншурънс груп, които притежават 93%. Акционер в нея е и КНСБ.

Днес от синдиката съобщиха, че са разтревожени от непрозрачната сделка за „Доверие“, която управлява парите за пенсии на над 1 милион българи. Координационният съвет на организацията смята да свика извънредно общо събрание на ПОК „Доверие“ и да проведе срещи с  министър-председателя, Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, както и Държавната агенция за национална сигурност“, които да информира за сериозните си опасения за разклащане на най-голямата пенсионно-осигурителна компания, а от там и сриване на националния пенсионно-осигурителен пазар.

По данни на „Капитал дейли“, купувач на „Доверие“ ще е United Capital – фирма, с няколко дружества, регистрирани като собственици, които пък на своя страна са собственост на други дружества, регистрирани в офшорни зони по света. Румен Нанов е управител и представител на няколко от тях. След като държавата закупи за 1 лев „Агробизнесбанк“, той е участвал в съдружие с Христо Александров, Христо Данов и Александър Велев.

 Управляващи на United Capital са Камелия Здравкова и австриецът Гюнтер Рор, които отново водят до Нанов и още една група български физически лица с бизнес в България и Австрия. Справка в австрийския търговски регистър пък показва, че част от тези лица имат за съдружник руския гражданин Сергий Мастюгин, който влиза в надзорния съвет на руската банка „Инвестбанк“. Същата според източници на „Капитал“ най-вероятно ще осигури част от финансирането за покупката на „Доверие“. „Инвестбанк“ е сред малките руски банки с 1.8 млрд. долара активи под управление. 

Leave a Comment