Агрометеорология: Нестабилно време и трудна растителна защита

Прогноза за периода 16-22 април

Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ

53649През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от нестабилно време с чести валежи и поднормени средноденонощни температури, при които ще протичат вегетационните процеси при земеделските култури.

През периода при пшеницата и ечемика масово ще протича фаза вретенене, а на отделни места в Дунавската равнина ще се наблюдава братене и преход от братене към вретенене. В тези фази посевите трябва да се обследват за появата, плътността и степента на развитие на някои икономически важни болести и неприятели – брашнеста мана, обикновена житна пиявица и обикновен житен бегач.

При зимната рапица ще се осъществяват образуване на разклонения и поява на цветните пъпки.

При трайните насаждения наблюдаваните фази ще са от набъбване и разпукване на пъпките до цъфтеж и разлистване.

В началото на периода в котловинните и високите полета на Западна България има вероятност за отрицателни минимални температури и създаване на условия за образуване на слани и нанасяне на повреди по овощните видове.

Честите, а на места и значителни, валежи през периода ще ограничават възможностите за работа на полето и извършването на сезонните агротехнически дейности – предсеитбени почвообработки на полетата и сеитбата на пролетните култури (царевица и слънчоглед).

Нестабилното време ще възпрепятства и провеждането на растителнозащитните пръскания при земеделските култури.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

Leave a Comment