Върховният съд отмени методиката за санкциониране на ДФ „Земеделие“ при нарушения по подмярка 4.1

Решението е обнародвано в днешния „Държавен вестник“
темидаВърховният административен съд (ВАС) обяви за нищожна Методиката за отказване, намаляване и отмяна на финансовата помощ по подмярка 4.1, утвърдена от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ на 1 юни 2016 г. Решението за това е обнародвано в днешния брой №32 на „Държавен вестник“. Самото Решение № 6808 е от 8 юни 2020 г. и е по административно дело № 9424 от 2019 г.
Делото е заведено по жалба на А. Стоянова и ВАС е намерил основание да я разгледа.
Според ВАС Методиката отговаря на всички критерии за нормативен административен акт, тъй като съдържа общи правила за поведение, с многократно действие, отнасящи се до индивидуално неопределен кръг от субекти.
На всеки ползвател по подмярка 4.1, който е извършил нарушение, се издава индивидуален административен акт за съответната корекция или санкция, при това по процедура, определена точно с тази методика, което прави тези ползватели пряко заинтересувани от оспорването й.
Съдиите посочват, че е общоизвестно и безспорно, че изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ – РА, който е утвърдил оспорената методика, не е овластен нито от Конституцията, нито от закон да издава нормативни административни актове. Фондът е действал като административен орган с властнически правомощия без изискуемата в тази връзка компетентност.
Към 1 юни 2016 г. изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ не е бил овластен нито от Конституцията, нито от закон да издава подзаконови нормативни актове. Методиката освен това не е обнародвана в „Държавен вестник“.
„Констатираният порок е от естество, което обуславя недействителността на оспорения нормативен административен акт – Методика за определяне на санкции във връзка с нарушения, установени по подмярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. (Методика за отказване, намаляване и отмяна на финансовата помощ по подмярка 4.1), утвърдена от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, поради което следва да се прогласи нищожността му“, пише в решението на ВАС.

 

Leave a Comment