МЗХГ: Само проекти, които надграждат стандартите на ЕС, ще могат да се финансират по подмярка 4.1

оборски торЗемеделското министерство внесе яснота по някои фермерските въпроси, свързани с предстоящото кандидатстване по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“.

При обсъждането в работна група на условията за кандидатстване по подмярката е възникнал казусът дали може да се финансират проекти с цел да се постигнат някои от стандартите на ЕС, свързани с производството или безопасността на труда. Например – изграждане на съоръжения за съхранение на оборски тор.

От МЗХГ съобщават, че тъй като съоръженията за съхранение на тора са задължителни още от 2010 г., проекти за изграждане на такива обекти няма да се подпомагат по подмярката. Отговорът е в резултат на консултации с Европейската комисия.

Всички инвестиционни разходи, свързани с привеждане в съответствие на земеделско стопанство със стандартите на Съюза, приложими по отношение на селскостопанското производство, включително безопасността на труда, са недопустими за финансиране, съобщават от министерството.

От друга страна обаче, ако в проектите са предвидени инвестиционни разходи, свързани с надграждане или обновяване на съоръжения за съхранение на оборски тор в съществуващи земеделски стопанства, те са допустими за финансиране.

„Във връзка с горната информация, съответните изменения и допълнения ще бъдат отразени в окончателния текст на Насоките за кандидатстване по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ преди обявяване на приема на проектни предложения“, посочват от МЗХГ.

Leave a Comment