Организира се създаването на Конфедерация на асоциациите от браншовете Зеленчуци и Картофи

пиперВ ход е организиране на създаване на Конфедерация на асоциациите от браншовете „Зеленчуци“ и „Картофи“, съобщи организационният секретар на Асоциация „Български пипер“ Георги Василев. „Идеята за това е моя“, каза той.

Съорганизатор на конфедерацията е Националната асоциация на картофопроизводителите с председател Тодор Джиков.

„Изпратихме писма на множество асоциации от двата сектора, с поканата да се включат в новото обединение“, разказа Василев.

Условията за участие в конфедерацията са членовете на съответната асоциация да обработват 10% от земите, заети с даден зеленчук в България. Освен това асоциациите трябва да докажат, че членовете им са плащали в последните три години членски внос и че организацията е участвала в разработването на земеделски политики.

„Ние искаме да се включат истински живи и активни асоциации, а не такива, които фигурират фиктивно“, поясни Георги Василев.

Защо конфедерация?

„Целта ни е да участваме активно в разработването на посоките и правилата, по които ще се движи българското земеделие. Представлявайки по-голяма маса от истински производители на зеленчуци и картофи, нашите предложения ще се приемат по-сериозно и управляващите няма да могат да ги пренебрегнат“, обясни Георги Василев.

Той припомни, че досега няколко пъти са се правили опити за създаване на обединение, в което участват организации от секторите плодове и зеленчуци. Те обаче са се проваляли. Затова новият план е създаване на конфедерация без участието на браншови сдружения от сектор Плодове.

До края на следващата седмица – 30 април, поканените да се включат към бъдещата конфедерация, трябва да отговорят.

 

 

 

Leave a Comment