ЦОРХВ проучва спирането на ваксините за Заразен нодуларен дерматит

Преустановеното ваксиниране срещу ЗНД може да даде търговски предимства
Първото огнище бе в село Воден, община Димитровград

Първото огнище бе в село Воден, община Димитровград

Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) ще проучи възможността за преустановяване на ваксинирането на говедата срещу Заразен нодуларен дерматит. Липсата на ваксини може да предостави търговски предимства на животновъдните стопанства, съобщава Центърът.

Вирусното заболяване се появи в България преди 5 години, а първите две ферми, където диагнозата бе потвърдена, бяха на дребни животновъди в селата Воден и Черногорово, област Хасково. На 14 април 2016 г. кравите в село Воден бяха убити от ветеринарните власти. По-късно цялата страна пламна от болестта, а в края на април същата година започна ваксинирането на животните.

Оттогава всички стопанства с говеда се ваксинират ежегодно срещу силно заразната болест.

Постоянната група от експерти по болестта Заразен нодуларен дерматит (LSD) за Югоизточна Европа по Глобалната мрежа за прогресивен контрол на трансграничните болести по животните (GF-TADs) препоръча на всички страни в Югоизточна Европа, засегнати или изложени на риск от LSD, да си сътрудничат за изготвяне на регионална пътна карта за изходна стратегия (“exit strategy”) и спиране на поголовните ваксинации срещу Заразния нодуларен дерматит след 2018 г. въз основа напредъка в борбата и подобряване на епизоотичната обстановка, на опита, натрупан в региона през предходните години, и на основата на най-новата налична научна информация и дадените от Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) препоръки, съобщава ЦОРХВ.

Центърът за оценка на риска по хранителната верига на България, използвайки оценките на риска и препоръките на Европейския орган за безопасност на харните (ЕОБХ) и GF-TADs, на ФАО и OIE по въпросите за изготвяне на регионална пътна карта за изходна стратегия (“exit strategy”) и спиране на поголовните ваксинации срещу LSD в Р. България си постави за цел да оцени най-подходящата продължителност на кампанията за ваксиниране в България срещу ЗНД при използване на живи хомоложни атенюирани ваксини на основата на щама Neetling, за постигане на траен противоепизоотичен ефект за липса на циркулация на вируса на LSD за покриване критериите и възстановяване на статуса на страна „свободна“ от заболяването по критериите на OIE.

Центърът трябва да оцени вероятността от повторение на LSD в засегнатите райони след прекратяване на ваксинацията, като се има предвид възможната устойчивост на вируса в тези области и възможната заплаха, породена от огнища, възникващи в съседни държави или близки или по-далечни региони.

Трябва да се оцени ефективността на различните системи за надзор (активен или пасивен) и всички компоненти на надзора, като вид проби, които трябва да бъдат събирани, честота на вземане на проби, използвани диагностични методи и т.н., които сигурно и трайно да заменят поголовната ваксинация на едри преживни животни в страната като резултатите от него подкрепят устойчиво и трайно статута на страната като „свободна“ от заболяването по критериите на OIE.

 

Leave a Comment