От днес стартира „горещата“ мярка 4.1, съобщи след 19 часа МЗХГ

Крайният срок за кандидатстване е до 23 юли

От днес, 19 април, започва приемът на заявления за подпомагане по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Това съобщи тази вечер след 19 часа Министерството на земеделието, храните и горите.

Прочети още: Инвестиции в поливни системи и в иновации ще са с равни предимства при отварянето на мярка 4.1 (виж таблицата с критерии)

vue generale pivot 20Общият бюджет на процедурата по подмярката е 422 218 104 лв.

Минималният размер на помощта за един кандидат е 29 337 лв., а максималният  – до  2 933 700  лв.

Предимство се предоставя за проектни предложения, насочени към прецизно и екологосъобразно земеделие. Ще бъдат подпомагани инвестиции за дейности в чувствителните сектори – „Плодове и зеленчуци“, „Животновъдство“ и „Етеричномаслени и медицински култури“. Приоритетни ще бъдат и проекти за напояване на селскостопански култури, отглеждани в земеделските стопанства. В изпълнение на приоритетите на Министерство на земеделието, храните и горите, ще се подпомагат млади земеделски стопани, дейности, свързани с подобряване качеството на земеделски продукти, както и такива, осигуряващи възможност за производство на биологична продукция.

Прочети още: По-високото финансиране при новия прием по мярка 4.1 дава възможност да се построят модерни оранжерии

Приемът е насочен към инвестиции за внедряване на нови продукти, процеси и технологии в земеделските стопанства, както и обновяване на производството. Приоритетни ще бъдат проектни предложения с инвестиции в иновативни за стопанството технологии като – иновативни и цифрови производствени технологии, както и автоматизиране на работните процеси в селското стопанство. Мярката стимулира насърчаване на сътрудничеството между производители и преработватели на земеделски продукти. Приоритетни са проекти за опазване на околната среда, подобряване условията на труд, хигиена и други.

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020) с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Инвестиционната подмярка ще е отворена до 23 юли 2021 г.

Прочети още: Новите условия по мярка 4.1 изключват инвестиции в градини с орех, бадем, лешник, маслодайна роза и шипка

 

Leave a Comment