Наредба вкарва пропуснатите през 2020 г. фермери в извънредната мярка за подпомагане заради COVID-19

За субсидиране по мерки 10 и 11, МЗХГ ще предоставя данни за имоти, заети с трайни насаждения, ако те са разположени на държавна земя

насаждение с орехиИзменения и допълнения в Наредба № 2 от 2020 г. за прилагане на мярка 21 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и малки и средни предприятия, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19“ позволява финансиране на пропуснатите за подкрепа през 2020 г. фермери.

Нормативът е публикуван днес в 33-ти брой на „Държавен вестник“ и влиза в сила от деня на обнародването.

В Преходните и заключителни разпоредби § 5 е посочено, че „(1) За прием през 2021 г. допустими за подпомагане са земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г., които са кандидатствали за подпомагане по схемите за директни плащания през Кампания 2020 и отговарят на поне едно от следните условия: 1. нямат подадено заявление за подпомагане в рамките на предходния прием по мярката през 2020 г.; 2. имат подадено заявление, но не са получили подпомагане в рамките на предходния прием по мярката през 2020 г.

(2) За допустимите за подпомагане кандидати по ал. 1 размерът на финансовата помощ е в зависимост от:

1. установената допустима за подпомагане площ със съответната земеделска култура от приложение № 1 по схемите по чл. 18, т. 9 – 15 от Наредба № 3 от 2015 г. за Кампания 2020 и/или размера на установената допустима за подпомагане площ по СЕПП за Кампания 2020 г. за културите, които не се подпомагат по схемите по чл. 18, т. 9 – 15 от същата наредба“, и/или броя на установените допустими животни от съответния вид по схемите по чл. 18, т. 1 – 8 и чл. 35, т. 4 от Наредба № 3 от 2015 г. за Кампания 2020.

(3) За приема през 2021 г. кандидатите за финансово подпомагане по ал. 1 подават заявление за подпомагане по образец, който се одобрява от изпълнителния директор на ДФЗ – РА, и се публикува на интернет страниците на ДФЗ – РА, и на Министерството на земеделието, храните и горите.“

Бъдещите ползватели на помощта се задължават от получаване на помощта до 31 декември 2021 г. да публикуват на професионалната си интернет страница (ако имат такава) информация за полученото подпомагане. Когато не може да се установи връзка между целта на професионалната интернет страница и целта на подпомагането, това не се прилага.

В Преходните и заключителни разпоредби са направени промени и в наредбите за прилагане на мерки 11 „Биологично производство“ и 10 „Агроекология и климат“. 

В Наредба № 4 от 2015 г. за прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“ в чл. 15, ал.3, т. 3 се добавя допълнително изискване за изплащане на помощта. А именно: „Подпомаганите лица, изпълняващи дейности по направленията по чл. 3, са длъжни да предоставят документите по т. 2 и 5, които удостоверяват състоянието на парцелите и произведената продукция от земеделската култура, формираща размера на подпомагане, в годината на издаването им и се предоставят обобщено за подпомаганите парцели, за които е поет ангажимент“. 

Както за бенефициентите по мярка 11, така и за тези по мярка 10, е посочено, че ако стопанисват парцели с трайни насаждения, които са земеделска земя от държавния поземлен фонд, и не е изтекъл амортизационният срок на насажденията, Министерството на земеделието, храните и горите предоставя информация за тези имоти на ДФЗ – РА, до 15 юли“.

Промени в Наредба № 105 от 2006 г. за условията и реда за създаване, поддържане, достъп и ползване на Интегрираната система за администриране и контрол указват, че  цифровите географски и атрибутивни данни за референтни парцели – физически блокове, слой „Площи, допустими за подпомагане“ и екологично насочени площи, се обновяват ежегодно с цел отразяване на реалното състояние и ползване на площите чрез отразяване на резултатите от специализираните теренни проверки на референтни парцели, които се извършват след уведомяване на бенефициентите.

 

Leave a Comment