111 г. откак Марк Твен си замина с Халеевата комета

Марк ТвенПреди  111 години бащата на американската литература Марк Твен напуска Земята с Халеевата комета. На 21 април 1910 г. Марк Твен, всъщност Самюел Клеманс, умира на 74 г., като оставя в наследство на света няколко велики произведения, които и до днес се четат с удоволствие и носят нещо много дефицитно в наши дни – радост.

Той е роден на 30 ноември 1835 година, две седмици след като Халеевата комета приближава възможно най-ниско Земята и умира ден след като същата комета се връща по орбитата си отново близо до планетата. Впрочем Марк Твен година по-рано е предсказал, че ще си отиде с нея. „Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всевишният без съмнение е казал: „Ето две необясними явления. Дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно“.

В живота си Марк Твен е преживят смъртта на брат си Хенри, за която се обвинява, докато е жив. (Хенри е започнал работа на параход по идея на брат си, но коритото избухнало и всички на него загинали.) После губи първородния си син. След това погребва две от трите си дъщери, а през 1904 г. го напуска и съпругата му Оливия. Писателят с едно от най-увлекателните пера на земята, минава и през финансово разоряване, от което го спасява приятелят му Хенри Роджърс, президент на „Стандарт ойл“.

Марк Твен заимства псевдонима си от капитана на парахода, на който е работел като млад. Съчетанието на двете думи се използва от моряците като термин, който указва, че дълбочината на реката е под нивото, при което е възможно плаването.

Първите му опити в писането са журналистически материали. Името му просто избухва сред четящите среди с разказа „Знаменитата скачаща жаба от окръг Калверас“. Следват много пътувания, пътеписи, репортажи. Когато е на 41-годишна възраст, Марк Твен публикува любимите на стотици поколения „Приключенията на Том Сойер“. Четири години след това през 1881 излиза „Принцът и просякът“, а след още три „Приключенията на Хъкълбери Фин“. За този роман Хемингуей казва, че от него произхожда цялата съвременна американска литература.

Междувременно чудакът се увлича повече от прилично по изобретения. Никола Тесла му е близък приятел, а самият Марк Твен е създател на най-различни изобретения, някои от които са съвсем майтапчийски, като „заместител на тирантите“ и „самозалепващ се албум за изрезки“.

Марк Твен се увлича и по парапсихологията заради ясновидството си. Например месец преди брат му да се взриви на парахода, той сънува, че това ще се случи. После се влюбва в бъдещата си съпруга само като я вижда на снимка. Накрая предрича смъртта си година по-рано.

Цитати: 

  • Адам е бил щастлив: когато е казвал нещо можел е да бъде уверен, че никой преди него не го е казал.
  • Ако съм свършил някаква работа, то е било, защото съм я чувствал като игра. Ако трябваше да работя, никога нищо нямаше да свърша.
  • Да имаш кураж не значи да не се страхуваш — това значи да те е страх и въпреки това да имаш воля да продължиш.
  • Докато се научиш да си държиш езика зад зъбите — те опадали.
  • Жалко, че светът трябва да се отказва от толкова много хубави неща само защото били нездравословни. Аз лично се съмнявам, че създателят може да ни е дал някое подкрепително, което, използувано с мярка, да е нездравословно. Изключение правят само микробите. И все пак има хора, които упорито се лишават от редица неща – били те за ядене, пиене или пушене, – спечелили си по един или друг начин съмнително име. В името на здравето тези хора се отказват от какво ли не. И им остава едно голо здраве. Необяснима работа! Все едно да дадеш цялото си състояние за някоя крава, която вече не пуска мляко.
  • Истината е най-скъпото нещо, което притежаваме. Нека я пестим!
  • Не отлагайте нищо за утре, ако можете да го отложите за вдругиден.
  • Тайният източник на хумора е не радостта, а тъгата.
  • Пазете се от хора, които се опитват да омаловажат вашите стремежи. Малките хора винаги правят това, а истински великите хора ви карат да се чувствате така, сякаш вие също можете да станете велики.
  • И така, споделяйки нашето общо мнение по въпроса, ние решаваме, че правителството на корумпираните, от корумпираните и за корумпираните никога няма да изчезне от земята….
  • Когато се колебаеш, кажи истината.

 

Leave a Comment