За шест общински кмета широколентовият интернет по мярка 7.3 не е приоритет и изпълнителят няма да го осигури

село знамеВъпрос на Държавна агенция „Електронно управление“ към МЗХГ относно изпълнението на проекта за осигуряване на широколентов интернет в селските райони разкрива непреодолима към момента пречка за всеобхватно прилагане на дейността.

За да подготви проекта по подмярка 7.3 от ПРСР, агенцията трябва да разполага с подписана от всеки кмет на селска община декларация, че дейностите по осигуряване на широколентов интернет, съответстват на приоритетите на общинския план за развитие на съответната община. „Не повече от шест кмета отказват да подпишат декларация с такъв текст“, посочват от агенцията. Обяснението на ДА „ЕУ“ е, че общините в момента разработват нови планове за развитие, тъй като предишните са били за периода 2014-2020 г.

Отговорът на министерството гласи накратко, че без получено съгласие от общинските кметове, дадено с подписване на декларация или друг документ, изпълнителят ще влезе в противоречие с европейски регламент.

От МЗХГ обясняват следното: „Изисканият документ в т. 24.1 от Условията за кандидатстване, е във връзка с разпоредбите на параграф 3 на чл. 20 от Регламент (ЕС) № 1305/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 година, където е разписано, че съответните операции се изпълняват в съответствие с плановете за развитие на общините и селата в селските райони. Духът на този член е, че ЕК не би искала да финансира широколентов достъп, когато планът за развитие на селото върви в друга посока. В тази връзка следва да се гарантира, че инвестицията не противоречи на концепцията за развитие на общината, като това не означава, че инвестицията в широколентов достъп трябва да фигурира в плана за развитие на общината. За изпълнение на изискванията на т. 24.1 от Условията за кандидатстване ще се зачитат и Декларация или друг документ издаден от кмета на съответната община, от който да става ясно, че предвидените дейности за инвестиции в широколентов достъп съответстват и/или не противоречат на общинския план за развитие.“

Припомняме, че подмярка 7.3. „Широколентова инфраструктура, включително нейното създаване, подобрение и разширяване, пасивна широколентова инфраструктура и мерки за достъп до решения чрез широколентова инфраструктура и електронно правителство“ е отворена за периода февруари-юни 2021 г. с бюджет от 42 млн. евро. Възможният кандидат е само един – ДА „Електронно управление“.

Насоките към подмярката бяха публикувани още в края на 2018 г., но отварянето й се отлагаше по различни причини.

Leave a Comment