Дестилериите ще получат по 0,30 лв./кг за килограм розов цвят при минимална изкупна цена 2 лева

розов цвятУправителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди бюджет от 3 млн. лева по помощта de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1407/2013 за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г.

Реколтата ще е готова за прибиране през месец май, но големите опасения в  сектора са, че тази година повечето дестилерии няма да работят поради залежали количества розово масло.

Прочети още: Христо Николов: Имаме рози за 4 тона розово масло, а пазарът ни е за 2,5 тона! Идва най-тежката криза

Финансовата подкрепа има за цел да подпомогне сектора на розопроизводството и розопреработката с оглед настъпването на предстоящия времеви период за бране на произведения цвят от маслодайна роза и неговото изкупуване.

Предоставянето на помощта е по искане на бранша и е обсъдено на видеоконферентна среща между ръководствата на МЗХГ и ДФЗ с представители на производителите и преработвателите на цвят от маслодайна роза.

Подкрепата към розопреработвателите ще ги стимулира за изкупуване на произведения цвят от маслодайна роза, като покрие част от разходите им, което от своя страна ще окаже положителен ефект и върху производителите, които да могат да реализацират розовия цвят.

На подпомагане подлежат предприятия преработващи цвят на маслодайна роза (Дамасцена и Алба), регистрирани по Закона за маслодайната роза.

Размерът на помощта е 0,30 лева на килограм преработен цвят от маслодайна роза.

Преработвателите следва да изкупуват маслодайна роза от стопаните на цена за 1 кг. розов цвят, но не по-ниска от 2 лв./кг. без ДДС, в обем не по-малко от 70% от обема през 2020 г.

Максималният размер на помощта, която може да получи един розопреработвател е не повече от 150 000 лв.

Предстои ДФ „Земеделие“, съвместно с МЗХГ, да изготви указания за предоставяне на помощта.

Leave a Comment