Четири пъти повече имоти в бившите стопански дворове са обявени за продан от 1 март до 22 април спрямо 2020 г.

Областната земеделска дирекция в София пусна на 20 април за продажба имот от над 1000 дка с цена 38 лева за декар или 3,8 стотинки за квадрат

Областни земеделски дирекции обявиха за продан от 1 март до днес, 22 април 2021 г., над четири пъти повече имоти за продан спрямо същия период на 2020 г., забеляза Агро Пловдив в сайта на аграрното министерство. В рубриката „Актуално“ на сайта на МЗХГ са публикувани съобщения за продажбите.

От 1 март до 22 април 2021 г. са публикувани съобщения за общо 78 имота, а за същия период през 2020 г. съобщенията са за 17 имота.

Търгове с тайно наддаване са стартирани за имоти, които се намират в бившите стопански дворове и се водят като негодни за ползване като земеделски земи.

Село Хераково, снимка на "Мирела"

Село Хераково, снимка на „Мирела“

Последният имот, който е обявен днес на сайта на МЗХГ на търг с тайно наддаване, е за 1184 декара частна държавна собственост – незастроен и негоден за земеделско ползване, неподлежащ и на възстановяване. Той е в землището на малкото село Хераково, община Божурище, на 19 км от София и 35 км от сръбската граница. Началната тръжна цена е 45 304 лева или 38,26 лева за декар. Сметната по брокерски цената е нечувано ниска – под 4 стотинки за квадратен метър.

В съобщението на областната дирекция „Земеделие“ – София област, се посочва, че в търга могат да участват само физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани по Търговския закон, които са собственици на имоти в границите на стопанския двор, съседни на имота – предмет на търга. В Уикипедия пише, че в близост до селото има 5 махали, а „над Кантон махала съществува изкуствено създаден язовир, който е зарибен. В землището има борова и широколистна гора. Почвата е плодородна – има условия за отглеждане на пшеница, слънчоглед, царевица, зеленчуци, овошки.“ Заповедта за търга е от 20 април.

Общо 78 имота – предимно малки, от под 1 декар до 17,5 декара, всички от които разположени в бивши стопански дворове, са обявени на търг за продан в последните 50 дни.

Началните им цени са доста  различни – от малко над 1000 лева за декар до близо 5 500 лева/декар (с. Тихомирово, област Стара Загора).

От 1 март до 22 април 2020 г. областните земеделски дирекции са обявили за продажба общо 17 имота, разположени в бивши стопански имота.

 

 

 

Leave a Comment