В Световния ден на книгата пловдивски писатели четат

книгаНа 23 април се чества Световния ден на книгата и авторското право. Той е определен за честване от ЮНЕСКО и се празнува от 1995 г.

23-ти април не е избран случайно за празник на книгата. На тази дата в една и съща година – 1616-та, са починали двама от най-големите майстори на словото, въображението и мъдростта – испанецът Мигел де Сервантес и англичанинът Уилям Шекспир. Единият ни е дал образа на свободния дух и непоколебимата смелост – Дон Кихот. Богатото наследство от другия дарява истинска наслада на всеки, готов да се гмурне в дълбочината на размислите и постъпките на героите му.

На 23 април 1923 г. е роден и българският сатирик Радой Ралин.

Книгите са нашите други светове, в които живеем, докато ги четем. Те могат да те разплачат, да те разсмеят, да те вдъхновят, да те пренесат през времето и пространството, Какво са те за читателя е описал много добре Умберто Еко. В предговора към „Името на розата“ италианецът пише: „Навсякъде търсих покой и не го намерих никъде освен в някой ъгъл с книга в ръка.“

Днес, 23април, ще се състои второто литературно четене по проекта „Писателите и Пловдив“, част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 г., изпълняван от Дружество на писателите – Пловдив.

Четенето ще се състои в залата на дружеството, ул. „Княз Александър Батенберг“ 27, от 18:00 ч., при спазване на предписаните противоепидемични мерки.

Участниците са: Венета Арахангелова,  Димитър Начев, Евгения Тагарева, Йорданка Гецова, Иван Мирчев, Лъчезар Янков, Мария Болгурова, Миглена Георгиева, Петър Граматиков, Цвета Михайлова.

Leave a Comment