Помощта за маслодайната роза ще остави излъгани и производители, и преработватели. „По-добре да я нямаше!“

рози в чувалЕдин от големите розопреработватели недоумява как Управителният съвет на фонд „Земеделие“, ръководен от земеделския министър Десислава Танева, може да определи условия на подпомогане, при които математическата сметка въобще не излиза. „По-добре въобще да я нямаше тази помощ, защото фермерите ще останат излъгани“, каза той пред БНР.

Преди броени дни бе обявено, че преработвателите на розов цвят ще получат държавна помощ  de minimis от 30 стотинки за килограм изкупена продукция. Целта на подпомагането е, дестилериите да бъдат мотивирани да изкупят повече розова продукция, въпреки че имат сериозни количества непродадено розово масло и други продукти, получени от цвета.

 

Условията, които трябва да изпълнят, за да получат помощта, са две. Първото, изкупната цена на розовия цвят да не е по-ниска от 2 лева за килограм. И второ – дестилериите да преработят не по-малко от 70% от миналогодишния си обем. В същото време обаче ще има и ограничението един преработвател да може да получи не повече от 150 хил. лева. Бюджетът по тази схема е 3 милиона лева. Указанията за прилагането й все още не са публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“.

Розопреработвателят Филип Лисичаров призова пред БНР тази сутрин „всички да излезем с трактори. Поне имаме суровина, така че да блокираме цяла България“, каза той.

Според Лисичаров поставеният лимит от 150 хил. лв. за преработвател, силно ограничава изкупуването на маслодайните рози. Тези средства се равняват на цената на 500 тона розов цвят. (Наскоро председателят на браншовата организация Христо Николов съобщи пред Агро Пловдив, че годишното производство на розов цвят е 15 хиляди тона – б.р.).

От общо 48 розопреработватели в страната, до момента 45 са заявили обеми между 30 и 60%, а някои са казали, че въобще няма да работят тази година.

Лисичаров недоумява как това минава на управителен съвет на Фонд „Земеделие“, защото според него сметките показват „тотално неразбиране на материята“.

„Това ни шокира. По-добре да я нямаше тази мярка“, коментира той.

Лисичаров добави, че се надява при разработването на указанията за de minimis фонд „Земеделие“ да изправи несправедливостите.

По думите му, ако условията останат, от определените 3 млн. лв. бюджет, няма да бъдат усвоени повече от 200-300 хил. лв., или максимум 500 хиляди. Така фермерите ще останат излъгани.

Лисичаров поясни, че преработватели и производители се разбират много добре, проблемът е в условията, които УС на ДФЗ е поставил, и заради които ще пострадат и двата сектора.

Тези условия са били изненадващо огласени по време на видеоконферентна среща за публичното обявяване на помощта.

 

 

Leave a Comment