Цветан Филев: Протестът за тютюна е икономически

Който не си е свършил работата, трябва сам да си тръгне, смята председателят на асоциацията
Цветан Филев, председател на тютюневата асоциация

Цветан Филев е убеден, че някой не си е свършил работата при преговорите за земеделските субсидии

Днес 10.30 часа тютюнопроизводителите ще блокират контролно-пропускателните пунктове при Русе, Свиленград и Илинден. Очаква към най-масовия протест, който ще е в Русе, да се присъединят и зеленчукопроизводители. Аграрният министър проф. Димитър Греков тръгна рано сутринта към крайдунавския град, за да се срещне с недоволните.

Тази сутрин председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите обяви пред БНТ, че протестът не е политически, а икономически. Запитан дали производителите ще викат „Оставка“, той се поколеба и отговори, че ако някой не си е свършил работата трябва сам да си тръгне.

Филев посочи, че протестът е заради допуснатата дискриминация от страна на Европейския съюз към българските тютюнопроизводители. Той обясни, че колегите им от Испания, Франция, Италия и Гърция ще получават директни субсидии от земеделския бюджет на ЕС, докато тютюнопроизводителите у нас ще бъдат подпомагани от националния.

Председателят не прие аргумента, че Европа се отказва от тютюнопушенето и затова са ограничени субсидиите. „Държавите в ЕС произвеждат годишно 250 000 тона тютюн, а гражданите им изпушват 500 000 тона. Европа внася тютюн“, посочи Цветан Филев. „За разлика от зеленчукопроизводителите, нашата продукция се изкупува на 100%, като 90 на сто от него отива за износ“, каза още той. И подчерта, че асоциацията е подкрепяла искането за забрана на тютюнопушенето на обществени места.

Leave a Comment