Вече е нормативно определено кога ДФЗ може да бави плащания по ПРСР

парите си тръгват от КТБОт днес влизат в сила допълнения към Наредба 4 от 2018 г. за условията и реда за изплащане, намаляване или отказ за изплащане, или за оттегляне на изплатената финансова помощ за мерките и подмерките по чл. 9б, т. 2 от Закона за подпомагане на земеделските производители.

Нормативът е публикуван в днешния 34-ти брой на „Държавен вестник“ от 23 април 2021 г.

Допълненията указват в кои случаи спира да тече 30-дневният срок за извършва авансово плащане по мерки и подмерки на ПРСР. Принципно 30-те дни се отмерват от датата на подаване на искане за авансово плащане.

Определеният срок спира да тече, когато:

  1. Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция, е изискала от бенефициента документи и/или данни по чл. 10 – за периода от изпращане на уведомлението до представяне на изисканите документи и/или данни, а когато такива не са представени – до изтичане на указания в уведомлението срок;
  2. са представени документи, от които възниква съмнение за нередност, което налага извършването на допълнителни проверки от специализирано структурно звено към ДФЗ – РА – за период не по-дълъг от три месеца;
  3. в случаите по т. 2 възникнат съмнения за измама и бъде сезирана прокуратурата от ДФЗ – РА, или е образувано досъдебно производство, от чийто изход зависи произнасянето по искането за плащане – за периода до постановяване на влязъл в сила акт на компетентния орган;
  4. се установи необходимост от изискване от ДФЗ – РА, на становище или информация от други органи или институции – за периода от изпращане на искането за предоставяне на становище или информация до датата на получаването им от ДФЗ – РА.

Когато има такива обстоятелства, ДФЗ – РА изпраща уведомление до бенефициента за спирането на срока (30 дни), като посочва мотивите за това, пише в чл. 11.

Преходните и заключителни разпоредби изключват бенефициента ДА „Електронно управление“ по подмярка 7.3 „Широколентова инфраструктура“от ПРСР от необходимостта да предоставя обезпечения или банкова гаранция, за да получи 100% авансово плащане от ДФ „Земеделие“.

Leave a Comment