ООН: Малките семейни ферми произвеждат една трета от световната храна

На земята има повече от 608 милиона фамилни стопанства, най-много са тези, които обработват под 1 хектар
Фермери в Гана Снимка: ФАО

Фермери в Гана
Снимка: ФАО

Дребните стопани произвеждат около една трета от световната храна, според подробно ново проучване на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Според проучването, публикувано в списание World Development, пет от шест ферми в света обработват по-малко от два хектара, които са само 12 процента от цялата земеделска земя, но произвеждат около 35 процента от световната храна.

Приносът на дребните стопани към снабдяването с храни варира значително в отделните страни, достигайки 80 процента в Китай и малък едноцифрен процент в Бразилия и Нигерия. Този анализ подчертава значението на подобрените и последователни данни за осигуряване на по-подробна и точна картина на селскостопанската дейност, която е важна за политиците.

„Наложително е да се избягва взаимозаменяемостта на термините семейно земеделие и дребно стопанство. Повечето семейни ферми са малки, но някои са по-големи или дори много големи “, каза Марко Санчес, заместник-директор на отдела за икономика на селскостопанските храни на ФАО и един от авторите на статията, чийто съавтори са Сара Лоудър и Рафаеле Бертини – служители на ФАО по време на проучването.

През 2014 г. водещият доклад на ФАО изчислява, че от 570 милиона ферми в света 90 процента са семейни ферми и произвеждат около 80 процента от световната храна.

Авторите на новото проучване „Кои ферми хранят света и дали се е увеличила степента на концентрация на земеделските земи?“ се стремят да изяснят преобладаващите размери на фермите.

Актуализираните прогнози показват, че в световен мащаб има повече от 608 милиона семейни ферми, които покриват 70 до 80 процента от световната земеделска земя и произвеждат около 80 процента от световната стойност на храните.

Новото проучване изчислява размера на фермата: около 70 процента от всички ферми, които заемат само седем процента от цялата земеделска земя, са по-малко от един хектар, докато други 14 процента от фермите, които обработват четири процента от земята, попадат в диапазона от един до два хектара, а други 10 процента от всички ферми, покриващи шест процента от земята, са между два и пет хектара.

Междувременно най-големите ферми с повече от 50 хектара, представляващи един процент от всички ферми в света, управляват над 70 процента от световната земеделска земя, като близо 40 процента от земеделските земи са собственост на ферми с площ над 1000 хектара.

Защо е важно да знаете размера на фермите

Тази точност е от съществено значение за международните организации и политиците, които се стремят да разработят публични политики и инвестиции в подкрепа на семейното земеделие, за да подобрят производителността на дребните стопани и да подобрят условията на живот в селските райони, както беше обявено от Десетилетието на семейното земеделие на ООН (2019-2028 години ). Тези данни са важни, за да помагнат да се повиши осведомеността за положението на средните и големите ферми, които също играят жизненоважна роля за постигане на Целите за устойчиво развитие 1 (изкореняване на бедността), 2 (край на глада), 10 (премахване на неравенството) и 12 (преминаване към по-устойчиво производство модели).

Значителните регионални различия несъмнено подчертават значението на общите нива на икономическо развитие. Размерите на фермите обикновено се увеличават със средния национален доход: 99% от фермите в страните с високи доходи са повече от пет хектара, в сравнение с едва 28% в страните с ниски доходи.

Както регионалните, така и местните фактори са показателни. В региони като Южна Азия и Африка на юг от Сахара дребното земеделие заема много по-голям дял от земеделските земи от средния за света.

Размерите на фермите не винаги са свързани с производството на конкретни стоки. Например в Монголия фермите, които не са собственост на домакинства, а на предприятия и организации, произвеждат 90% от пшеницата. Танзания има само шепа големи ферми, заемащи само седем процента от земеделските земи, но те произвеждат 80 процента от пшеницата и 63 процента от чая в страната.

По същия начин промените в размерите на фермите трябва да се разглеждат в местен контекст. Например, увеличаването на броя на средните ферми в Замбия изглежда се дължи на доходите, а не на дребните стопани, разширяващи земята си под тяхно управление. Интересното е, че в Бразилия и Съединените американски щати, които са мощни земеделски производители, броят на дребните стопани се е увеличил, въпреки че и делът на обработваемата земя, контролирана от големи ферми, се е увеличил. Авторите твърдят, че дали това е отражение на нарастващото неравенство или бум в местното потребление и потребление на храна, се нуждае от допълнително проучване.

Липсва информация

Докато това ново проучване и обширните публично достъпни набори от данни предлагат най-изчерпателната информация, налична до момента, аналитичната работа е възпрепятствана от неравномерни и често остарели данни.

Авторите твърдят, че „смелите предположения“ биха могли да бъдат подобрени с повече данни на ниво държава за производството, размера на фермите, типовете стоки, преобладаващите условия на заетост и данните за доходите и пребиваването на собствениците. Те обаче отбелязват, че към днешна дата информацията за производството по размер на фермата е достъпна само за много малък брой страни.

Авторите твърдят, че повечето от наличните данни идват от доклади от преброяването на селското стопанство, консолидирани в Програмата за преброяване на земеделските стоки на ФАО и достъпът до сурови данни от преброяването на селското стопанство би позволил по-голяма точност. Преброяванията също са обект на ограничения, тъй като някои държави не са провеждали такива преброявания в продължение на десетилетия, а много други изключват несемейните фермери.

Leave a Comment