Четири асоциации са изявили желание да учредят Конфедерация на зеленчукопроизводителите

Обсъден е уставът и офисът, но учредяването ще стане тогава, когато председателите на асоциациите решат, че „не са най-великите“

Георги ВасилевЧетири асоциации са изразили желание да учредят Конфедерация на асоциациите на зеленчукопроизводителите в България. Това са Асоциация „Български пипер“, Национална асоциация на картофопроизводителите, Асоциация на гъбопроизводителите и Асоциация на младите фермери – зеленчукопроизводители. Още една асоциация, свързана с оранжерийното производство на зеленчуци, е проявила интерес, но тепърва ще решава дали да участва в новата конфедерация.

Това обяви днес на пресконференция организационният секретар на Асоциация „Български пипер“ Георги Василев, който участваше във форума заедно с Диана Стамова, която ще е пи ар на структурата. Днес желаещите да учредят конфедерацията са обсъдили предложението за устав, решили са централният офис на обединението да е в София, посочи Василев.

По-късно той обяви, че не може да съобщи датата на учредяване на конфедерацията, тъй като „все още не сме готови за такова обединение“. „Защото това означава прехвърляне на голяма част от отговорностите на асоциациите към конфедерацията“, „а всеки (председател на асоциация) смята, че той е най-великият, поясни представителят на „Български пипер“.

Голямата цел, която се гони със създаването на конфедерацията, е да се увеличи производството на български зеленчуци.

„Вече 32 години земеделските министри у нас не могат да създадат Закон за браншовите организации“, каза Георги Василев. По думите му в България са регистрирани 360 организации, повечето от които са в камерен състав. Организациите за производство на зеленчуци са 5, за плодове 24, само за дребен рогат добитък са 80, за отглеждане на пчели – 50 и т.н., даде пример той.

В момента българските зеленчуци на пазара са 4%, а преди два месеца бяха 2%, каза още Василев. Той посочи, че е разработил програма, която за 5 до 7 години ще обърне нещата.

Новата конфедерация ще контактува със земеделското министерство, правителството, Народното събрание, органите на Европейския съюз, ще преговаря с търговци и износители.

Той отдели повече време, за да представи Асоциация „Български пипер“, чиито секретар е. Създадена през 2000 г., тя е най-старата асоциация в България и до момента както тя, така и другите асоциации – съорганизатори на невписаната конфедерацията, не са получили субсидии от земеделското министерство за обществени прояви.

Членовете на асоциация „Български пипер“ (296) имат годишен оборот от 200 милиона лева, от които 100 милиона са в резултат на партньорства, създадени вътре в организацията. В нея членуват както производители на пипер, други зеленчуци и плодове, така и преработватели, търговци, експортьори, производители на разсад, търговци на машини за зеленчукопроизводството и други. Годишният членски внос е 100 лева, но миналата година заради пандемията е бил намален на 50 лева. 92% от участниците в асоциацията си го плащат.

Относно свиването на зеленчукопроизводството в България Василев смята, че процесът се дължи на неправилното управление. Той даде пример с подкрепата към търговците в началото на обявяване на извънредно положение заради Ковид-19 през 2020 година. МЗХГ обяви, че ще подпомага с 0,80 лева на търговците, които продават български пипер в началото на пролетта, когато българските производители все още не са изнесли разсада на полето. Така малка част от парите са били усвоени за продажбата на турски пипери, посочи Василев.

Инициаторът за създаване на конфедерацията информира, че земеделският министър на Литва е поискал да се срещне с него и го е поканил на разговор, за да разбере има ли възможност страната му да внася вкусен български пипер, защото на литовците не им харесва пластмасовия вкус на европейските чушки. И нашите пипери вече имат същия  вкус, признал със съжаление Василев.

Той разказа и автобиографията си, като не пропусна да отбележи, че е бил главен секретар на местния ДКМС, а после член на БКП и БСП.

 

 

Leave a Comment