ЕК е склонна внимателно да вдигне забраната за отглеждането на ГМО растения

ГМО сояДнес Европейската комисия (ЕК) публикува по искане на Съвета проучване за новите геномни техники (NGT) . Показва проучване, което NGTs, които са техники, за да променят генома на организма, имат потенциала да допринесе за по-устойчива система храна като част от целите на Европейската Зелена сделка и стратегията „От фермата до трапезата“ .

В същото време проучването установява, че действащото законодателство за ГМО, прието през 2001 г., не е подходящо за целта на тези иновативни технологии. Сега Комисията ще започне широк и открит процес на консултации, за да обсъди проектирането на нова правна рамка за тези биотехнологии.

Комисарят по здравеопазване и безопасност на храните, Стела Кириакидес , заяви: „Проучването, което публикуваме днес, заключава, че новите геномни техники могат да насърчават устойчивостта на селскостопанското производство, в съответствие с целите на нашата стратегия „От фермата до трапезата“. Сега е моментът да имаме открит диалог с гражданите, държавите-членки и Европейския парламент, за да решим съвместно пътя напред за използването на тези биотехнологии в ЕС. „

NGT се развиват бързо в много части на света

NGT, които могат да бъдат определени като всички техники за промяна на генома на организма, разработени след 2001 г. (когато беше прието законодателството на ЕС за ГМО), се развиха бързо през последните две десетилетия в много части на света, като някои приложения вече са включени пазара на някои търговски партньори на ЕС.

Основните констатации от проучването са:

  • Продуктите NGT имат потенциал да допринесат за устойчиви хранителни системи с растения, по-устойчиви на болести, условия на околната среда и последици от изменението на климата. Освен това продуктите могат да се възползват от по-високи хранителни качества като по-здравословно съдържание на мастни киселини и намалена нужда от селскостопански суровини като пестициди;
  • Като допринасят за целите на ЕС за иновации и устойчивост на хранителните системи, както и за по-конкурентна икономика, НГТ могат да имат ползи за много сектори на нашите общества;
  • В същото време проучването анализира и опасения, свързани с продуктите на NGT и техните настоящи и бъдещи приложения. Притесненията включват възможното въздействие върху безопасността и околната среда, например върху биологичното разнообразие, съжителството с биологично и без ГМО земеделие, както и етикетирането;
  • NGT са много разнообразен набор от техники и могат да постигнат различни резултати, като някои растителни продукти, произведени от NGT, са толкова безопасни, колкото конвенционално отглежданите растения за здравето на хората и животните и за околната среда;
  • Проучването установява, че има сериозни индикации, че сегашното законодателство за ГМО от 2001 г. не е подходящо за някои НГТ и техните продукти и че се нуждае от адаптиране към научно-техническия прогрес.

Проучването ще бъде обсъдено с министри от ЕС в Съвета по земеделие и рибарство през май. Комисията също така ще обсъди своите констатации с Европейския парламент и всички заинтересовани страни.

През следващите месеци ще бъде извършена оценка на въздействието, включително обществена консултация, за да се проучат възможностите на политиката относно регулирането на растенията, получени от някои NGT.

 

Leave a Comment