Честит Великден!

Честито Възкресение Христово, честит Великден!

ВеликденНай-големият празник на Православието започна в полунощ, когато в цялата страна църковните камбани заехтехя, за да обявят чудото за победата над смъртта. Миряните се поздравиха с хилядолетното „Христос Воскресе!“ – „Воистину Воскресе!“

Духовниците привествата празника с думите: „Христос воскресе из мертвих, смертию смерт поправ …“

Иисус Христос е възкръснал след еврейския Песах, затова християнският празник е съобразен с него. Пасхата, или Песах, е празник свързан с Изхода от Египет. На Първия вселенски събор от 325 г. се решава Възкресението Христово да се чества в неделния ден след пълнолунието след пролетното равноденствие.

Библейските Евангелия разказват, че на третия ден след мъченическата смърт на Сина Божий, три жени отишли на гроба му, за да го помажат, и открили, че той е празен, въпреки че е бил охраняван от римските войници.

Църквата казва, че с мъченическата си смърт Синът изкупва човешките грехове пред Бог. Но вече толкова години хората продължават на грешат, защото греховете неизбежно са част от живота. Те са втъкани в човешката същност така, както и разкаянието след тях. Нашият мъдрец Йордан Радичков го е казал с магическата си мисъл: „Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки“.

Агро Пловдив ви пожелава здраве, мир, светлина и любов!

Днес имен ден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Възкресия, Анастас, Анастасия.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment