Фермер от Белгия премести границата с Франция с 2,29 метра

Земеделски производител в Белгия неволно в своя полза прекрои границата на страната с Франция
Снимка от ФБ

Снимка от ФБ

Случаен турист забеляза, че камъкът, обозначаващ границата между Белгия и Франция, се е преместила с 2,29 метра.

Белгийски фермер, очевидно раздразнен от камъка по пътя на трактора, го беше преместил във френската територия, пише Би Би Си.

Вместо да предизвика международен шум, инцидентът е посрещнат с усмивки от двете страни на границата.

„Фермерът направи Белгия по-голяма, а Франция по-малка, но това не е добра идея“, каза Дейвид Лаво, кмет на белгийското селище Ерквелин, пред френския телевизионен канал TF1. Този вид ход би причинил главоболие между частните собственици на земя, камо ли между съседни държави.

Границата между Франция и Белгия, която се простира на 620 км, е установена съгласно Договора, подписан през 1820 г. 5 години след поражението на Наполеон при Ватерло. Тя е маркирана с каменни знаци, които оттогава стоят на местата си.

„Бях щастлив, че селото ми стана по-голям“, добави през смях белгийският кмет.

„Трябва да избегнем нова гранична война“, каза развеселеният кмет на съседното френско село Орели Уолонек пред La Voix du Nord.

Местните белгийски власти са се свързали с фермера, за да го помолят да върне камъка на първоначалното му местоположение. Ако това не се случи, случаят може да се окаже в белгийското външно министерство, което ще трябва да свика френско-белгийска гранична комисия, която не работи от 1930 г.

Leave a Comment