Скандалът с дюните и сделката с Марково тепе – открийте разликите

И двата терена донесоха огромна печалба на първия купувач, зад която прозира и рушвета за управляващите

Скандалът с дюните край Поморие много напомня за един друг скандал – с Марково тепе в Пловдив. Той избухна преди почти 10 години и беше също толкова грандиозен. Но се разви по-бавно във времето. Какво е общото между дюните и изчезналото пловдивско тепе?

Марково тепе е едно от най-красивите места в Пловдив – хем е на 10 минути от Главната, хем е между Бунарджика и Джендем тепе. Продадените дюни в местността „Кокала“ са само на 100 метра от морския бряг и от туристическа гледна точка са приказка.

На 16 юни 2003 г. (впрочем рождения ден на Симеон С. и Михаил Миков) община Пловдив продава на строителния предприемач Стоян Сариев 8.5 декара от тепето за 1 301 600 лева (153 лв/кв.м.). На 27 ноември 2012 г. Министерството на земеделието и храните продава на някой си Димитър Петров 29 декара земя от горския поземлен фонд за 581 212 лева (20 лв./кв.м).

През 2007 г. Стоян Сариев продаде имота на израелската „Мелина“ за 23.5 млн. лева (над 23 пъти повече). На 28 ноември 2012 г. Димитър Петров продава дюните на „СЛЕ груп“ за над 4 млн. лева (печалба от почти 800 процента).

Подробности:

Сариев сключи сделката на живота си при управлението на Иван Чомаков – кметът, който направи супер богати себе си, Атанас Търев, Георги Гергов и доста компании и хора около тях, и извън тях. Чомаков е кметът, който бе избран два пъти на този пост. Беше първо син кмет – на СДС, но после стана толкова шарен, че никой не можеше да определи цвета му.  След като престана да е кмет, оглави панаирната телевизия, закупена от Георги Гергов с пари на панаира. По-късно бе сменен и сега къде е и с какво се занимава, не е известно. Говореше се, че арх. Емилия Божкова, която по това време бе главен архитект и зам.-кмет на Чомаков, също е била обвързана със сделката за Марково тепе. Дали е било така, не се доказа, но тя беше поставена пред камерите да отговаря на въпроса пътувала ли е до Аржентина за сметка на Стоян Сариев.

Сделката с дюните, които попадат в Натура 2000, се случва в края на мандата на Мирослав Найденов. Но договорът за продажба не е подписан от него, а от заместника му Светлана Боянова. Боянова е юрист по образование, доста устата, логична и борбена, и днес тя трябваше да обяснява как така е подписала сделката. Министърът бе в Брюксел, не ми е оказван натиск, подписах, защото документацията изглеждаше изрядна, обясни зам.-министър Боянова.

Последствиета

Изграждането на мол Марково тепе бе белязано със злочестини. Инвеститорите нямаха никакви спънки от страна на администрацията, но издълбаното тепе сякаш искаше да си отмъсти за всичко, което хората му причиниха. И в това няма фатализъм. Припомнете си къщите наоколо, които пострадаха от взривовете при къртенето на корените на тепето. После водата, която бликна отдолу и затрудни строителите. И накрая – да, накрая, последствията са видими. „Мелина“ фалира, оставяйки на града една грозна като ковчег сграда, в която и един пирон не е забит от 2 години. Инвеститорът не можа да изпълни в срок проекта, не започна да си връща огромният заем към австрийската „Инвест банк“ и в крайна сметка една офшорна фирма регистрирана в Кипър купи недовършения мол. Но, вече година от сделката, тя нищо не прави по него.

Мистиката

Продажбата на дюните се оказа недоогледана. Последният купувач, въпреки че бе обслужен брилянтно от община Несебър и светкавично получи строително разрешение, по всяка вероятност няма да издигне ваканционното селище с двуетажни вили. Просто защото един природозащитник – Тома Белев, алармира във Фейсбук за започналото застрояване на защитената територия. И медиите гръмнаха в последните дни на 2012 г., и министър Найденов, веднага след показния лов, трябваше да дава пресконференция, и Светлана Боянова днес пък запретна ръкави да изпере мръсните ризи.

Да се надяваме, че дюните ще останат местообиталище на птиците. А за Марково тепе надежда няма – то бе погребано окончателно от мола, но явно духът му не намира покой и си отмъщава. Това, разбира се, е мистика. Но нима мистиката не е определение за нещата, които убягват на науката?

Leave a Comment