40 производители на храни притискат Бразилия да спре предложени реформи за земята

Законопроектът дава възможност на фермери, окупирали обезлесени територии на амазонската джунгла, да станат собственици на държавната земя

джунглаБлизо 40 хранителни предприятия от Великобритания заплашиха да спрат да доставят продукти от Бразилия заради предложените реформи на земята.

В открито писмо те искат Бразилия да отхвърли законопроект, чрез който фермери, които използват обезлесени земи от бразилската джунгла за отглеждането на соя и животни, биха могли да легализират окупацията на държавни терени. Това може да ускори изсичането или изгарянето на горите, съобщава Би Би Си.

Законопроектът се разглежда само месеци след като Бразилия обеща да прекрати незаконната сеч.

Sainsbury’s, Aldi, Greggs, Co-Op, Британският консорциум за търговия на дребно и Hilton Food Group са сред основните организации, подписали отвореното писмо.

Гласуването в законопроекта в Сената се очаква да е днес или в четвъртък.

Компаниите казват, че „разглеждат Амазонка като жизненоважна част от земната система, която е от съществено значение за сигурността на нашата планета, както и като критична част от проспериращото бъдеще за бразилците и цялото общество“.

Тропическите гори са от решаващо значение за смекчаване на последиците от изменението на климата, тъй като те съхраняват огромни количества въглерод.

Под ръководството на десния президент Жаир Болсонаро, нивото на обезлесяване в Амазонка се отчита като най-високото от 2008 г. насам.

Само тази година около 430 000 акра (над 1,7 млн. дка – б.р.) от Амазонската джунгла са обезлесени, според мониторинга на Андския проект на Амазонка.

По-голямата част от земята се освобождава или за паша на говеда за износ на говеждо месо, или за отглеждане на соя, която се използва за храна на животни по целия свят.

Новият закон ще позволи да бъде обявена за продажба земя, която е била незаконно заета след 2014 г. Това потенциално би позволило на нелегалните обитатели да я купят.

Коментирайки предстоящото гласуване, Майк Барет, изпълнителен директор на науката и опазването на околната среда в Обединеното кралство, заяви: „Ако бъде прието, това гласуване в бразилския конгрес ще подхрани по-нататъшно унищожаване на горите и ще постави по-голям риск за живота на хората и дивата природа“.

Поддръжниците на законопроекта казват, че той ще помогне на дребните земеделски стопани да се сдобият с документите за собственост върху земята.

 

Leave a Comment