Бели фермери от САЩ водят дела за расова дискриминация

Те са против разпоредба, с която се опрощават задължения за 3,7 млрд. долара на земеделци, които са чернокожи, или афроамериканци, американски индианци, азиатци и местни хавайци, или тихоокеанци

Ферма за юници от породата ДжърсейВъв федерален съд в Уисконсин е образувано дело от името на петима фермери от Уисконсин, Минесота, Южна Дакота и Охайо срещу USDA (земеделското министерство на САЩ). Петимата фермери имат или директни заеми в Агенцията за земеделски услуги, или заеми, подкрепени от USDA. Искът, заведен миналата седмица от Уисконсинския институт за право и свобода, е заради Програмата за опрощаване на заеми, базирана на раса. Единствената причина фермерите да не отговарят на условията е, че са бели, пише американският сайт dtnpf.com.

Комисарят по земеделието в Тексас Сид Милър пръв заведе наскоро дело във федерален съд в Тексас срещу секретаря на USDA Том Вилсак, твърдейки, че опрощаването на заеми на социално слаби фермери е дискриминационно спрямо белите земеделци и животновъди.

Милър заведе дело като физическо лице, а не като държавен служител. Искът е подкрепен от новата организация „America First Legal“, група, стартирана от съветника на бившия президент Доналд Тръмп Стивън Милър.

Делото оспорва разпоредба в американския спасителен план, подписана от президента Джо Байдън през март.

Разпоредбата осигурява облекчаване на дълга на фермери в неравностойно социално положение, които са чернокожи, или афроамериканци, американски индианци, азиатци и местни хавайци, или тихоокеанци. Облекчението на дълга се отнася конкретно за директни и гарантирани заеми от Агенцията за земеделски услуги (FSA).

Според FSA, социално слабите земеделски производители имат около 3,7 милиарда щатски долара текущи и непогасени преки и гарантирани заеми. Разпоредбата в законопроекта за облекчаване на дълга беше популяризирана като помощ, която ще премахне историческия дълг към чернокожите фермери. Защитниците на тези фермери казват, че има около 17 000 чернокожи фермери с наследствен дълг към USDA, които те не са могли да изплатят.

USDA показва 14 432 кредитополучатели в категорията на социално слаби фермери с 25 328 заеми.

Разпоредбата за опрощаване на заема в Американския план за спасяване покрива 120% от стойността на заема, за да помогне на производителите да изплатят всички данъчни задължения, които биха дошли от опрощаването на заема.

Делото от 255 страници, заведено от Сид Милър и America First Legal, твърди, че предоставянето на помощ, специално за фермерите от малцинствата, „връща Америка опасно назад, обръща часовника на американския напредък и нарушава нашите най-свещени и почитани принципи чрез активна и невидима дискриминация срещу американците граждани единствено въз основа на тяхната раса. Това е незаконно, противоконституционно, грешно е и трябва да спре.“

Сид Милър съди от името на всички други фермери и животновъди, които са изключени от подпомагане по програми за социално слаби фермери и животновъди. В делото се посочва, че Милър ще бъде изключен от получаване на помощ, защото не е „достатъчно черен“, което поражда конституционни опасения. Милър също така заявява, че белите етнически групи несъмнено са претърпели дискриминация поради своето ирландско, италианско, немско, еврейско или източноевропейско наследство. В делото Милър също заявява, че наследството му показва, че „има приблизително 2% афро-американски произход“.

Ако успее, искът на Сид Милър може потенциално да накара USDA да изплати всички заеми и гаранции за заеми от 1 януари 2021 г. Според данни на FSA това би възлизало на 144 802 заемополучатели, които дължат 31,7 милиарда долара от заеми.

Leave a Comment