Агрометеорология: Спокойни 7 дни без скандали в природата

Прогноза за периода 7-13 май 2021 г.

Драгомир Атанасов, агрометеоролог в НИМХ

полски доматиПрез изтеклия период развитието на земеделските култури протичаше с ускорени темпове при наднормени температури.

В началото на следващия период агрометеорологичните условия отново ще се определят от високи стойности на дневните температури.

До края на първото и в началото на второто десетдневие на месец май се очаква нормализиране на топлинните условия, което ще синхронизира и темпове на развитие на селскостопанските култури. При пшеницата и ечемика ще протичат фазите вретенене, начало на изкласяване и изкласяване.

На места в Южна България при ечемика ще се наблюдава фаза цъфтеж.

При зимната рапица ще протичат фазите цъфтеж, образуване и нарастване на шушулките.

При овощните видове ще се осъществява разлистване и формиране на завръзите.

При лозата ще протича развитието на 1 – 3 лист.

При засетите пролетни култури – царевица и слънчоглед ще се наблюдава поникване и листообразуване.

В средата на периода на места има вероятност за образуване на слани и възможни повреди по пролетните и зеленчуковите култури намиращи се в ранни фази от развитието си. През периода овлажненият обработваем почвен слой ще позволява довършване сеитбата на царевица за зърно.

През повечето дни съществени валежи не се прогнозират и агрометеорологичните условия ще са подходящи за извършването на сезонните агротехнически дейности и растителнозащитните пръскания. Препоръчително е третирането на посевите да се провежда при температура на въздуха не по-висока от 25℃.

Leave a Comment