Томислав Дончев: Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в ЕК с възможност да се променя

Още преди 10 дни браншовици категорично се обявиха против финансирането с 847,5 млн. лв. на „Напоителни системи“

Томислав Дончев „Всички оперативни програми, всички финансови проекти работят, което означава че следващите правителства ще имат възможността да инвестират над 4,5 милиарда лева на годишна база само в рамките на текущия програмен период. Тази година би трябвало да започне и изпълнението и на следващия програмен период. След 3 години съвместна работа с Европейската комисия, всички оперативни програми са разработени и изпратени на Комисията“. Това информира вицепремиерът Томислав Дончев на работно съвещание с министър-председателя Бойко Борисов.

Томислав Дончев информира за напредъка по разработването на Плана за възстановяване и устойчивост.

„Той е представен на Европейската комисия още на 20 април. Той не е подаден за официално одобрение, това може да се случи на база волята на служебното или на следващо правителство. Аз толерантно съм оставил, всеки бъдещ екип, ако реши и поиска да направи промени в него, да го ревизира тотално или в някои части. Този вариант е най-добрият, най-справедливият и най-толерантният от политическа гледна точка“, отбеляза Дончев.

Прочети още: Как ще се разпределят в земеделието безвъзмездните 1,7 млрд. лв. по Плана за възстановяване

Припомняме, че земеделските организации искат съществени промени в Плана за възстановяване и устойчивост. Те не са съгласни 96% от средствата, определени за селското стопанство, да отидат към „Напоителни системи“ЕАД, тъй като не вярват, че парите ще бъдат изразходвани ефективно от държавното дружество. На среща в Народното събрание на 27 април т.г. браншовиците се обединиха около необходимостта Планът да бъде променен в частта, която касае селското стопанство. Според внесения в ЕК вариант, „Напоителни системи“ ще получат 847,5 млн. лева за реконструкция и модернизация на съществуващи съоръжения, а МЗХГ 23,8 млн. лв. за създаване на електронна платформа, удобна за земеделските стопани и за администрацията.

Прочети още: „Напоителни системи“ЕАД не трябва да получи 850 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост

Томислав Дончев заяви още, че в момента продължава реализацията по изпълнение на Програмния период 2014 – 2020 г и поясни, че по правилото „n+3“ програмният период ще завърши  през 2023 година, когато е крайният период за плащане. „Темповете за договаряне и плащане са в рамките на средноевропейските, договорени са близо 89% от цялото финансиране – това 26,7 милиарда лева, включително и с националното съфинансиране. Разплатени са близо 48% от средствата“, каза още Дончев.

Leave a Comment