Комисията на Мая Манолова изслуша Илчовски и „Градус“ под обсадата и виковете на над 100 души

Светослав Илчовски потвърди и допълни разкритията си, а Иван Ангелов се оплете в обясненията за фурмите от Обединените арабски емирства и концесията на ловно стопанство „Витошко-Студена“

Илчовски-Ангелов изслушване

Над три часа продължи заседанието на ревизионната комисия на депутата Мая Манолова тази вечер в парламента. Небивалият интерес към разкритията на зърнопроизводителя Светослав Илчовски от 5 май събра над 100 души в залата на заседанието, като повечето от тях бяха правостоящи.

Освен фермерът Илчовски, сред поканените бе и собственикът на „Градус“ Иван Ангелов – един от главните действащи лица в разказа от тази сряда на земеделския производител.

Предложението на Дани Каназирева (ГЕРБ) първо да се разгледа точката за държавните предприятия и да се изслуша регионалния министър Петя Аврамова, не мина. Всички бяха в залата, за да чуят какво още има да каже Светослав Илчовски. Преди два дни той обяви, че си е плащал такса „спокойствие“ като е продавал на приближения до премиера Бойко Борисов крупен бизнесмен Иван Ангелов зърно на занижени цени. Освен това се е отзовал на поканата да участва със свои фирми и фирми на приятели за изкуствено увеличаване на оборотите на „Градус“, за да може предприятието да се листва на Фондовата борса. От пуснатите акции са закупили пакети акции пенсионни дружества, които след това са разбрали, че са на загуба, защото цените на ценните книжа са паднали. В сряда производителят, който обработва 150 хил. дка (от които 100 000 дка собствени), се оплака и от „Напоителни системи“.

Илчовски разкри още, че е видял видео с насилие над голям бизнесмен, вкаран в затвора, и това е било снимано от надзирател. Разкри откъде са кюлчетата в нощното шкафче на премиера в оставка и кой ги е направил.

Илчовски към Ангелов: Толкова те мразят хората!

Скоро след като започнаха въпросите към фермера, в залата настъпи пълна какафония, което накара Мая Манолова да потърси Националната служба за охрана. Заседанието се оказа пред провал, но малко по-късно изслушването на Илчовски все пак продължи.

Той отговори на въпроси на Тома Биков (ГЕРБ) като обясни, че няма регистрирано огнестрелно оръжие и никога не е стрелял по човек. За заканите, че ще убие Иван Ангелов е получил през септември 2020 г. обвинение от старозагорската прокуратура, което обаче после е било прехвърлено към софийската и е отпаднало.

По-късно силно настоя да му се направи тест за наркотици, като предложи дори ако е възможно това да се случи докато трае заседанието.

„Г-н Ангелов, толкова ви мразя, че всеки ден ме търсят хора от ГЕРБ, които не познавам, за да ми помагат“, обърна се към седналия до него бизнесмен зърнопроизводителят.

Илчовски посочи, че със своите и приятелските фирми е помогнал оборотите на „Градус“ да бъдат увеличени с около 60-70 милиона лева през 2017 г. Доказателство за това (освен другите документи) е, че след първата продажба на акции, в следващите години приходите на публичната компания за птици, са били значително по-ниски.

Иван Ангелов поискал тази услуга, след като почерпил фермера с бизнес екскурзия до Монако, Ница и Монте Карло през месец май 2017 г., като го настанил в най-скъпите хотели. „Той ме помоли от името на премиера да помогна“, каза Илчовски.

Относно „Напоителни системи“ – клон Враца, Илчовски сподели, че бил инвестирал 4,5 млн. лв. в почистване на канали и в създаване на нови канали. Искал да развива поливно земеделие върху 20 000 дка. Но водата в основния канал, която смятал да ползва, изведнъж спряла и всичките му инвестиции се обезсмислили. Директорът на клона му обяснил, че това е по нареждане на местните депутати от ГЕРБ, които са го назначили. Така за една поливка трябвало да плаща по 200 000 лева.

Фермерът поискал да се оплаче от рекета на земеделския министър, но вместо с него, се срещнал с политическия секретар, който го попитал какви са му взаимоотношенията с местните депутати. Така Илчовски се отказал от намерението да полива и продал закупените от него съоръжения на 1/3 от цената им на Иван Ангелов. Той го бил помолил няколко месеца след злополучната история с думите: „Дай ми ги на промоция“.

Попитан колко струва бизнесът му, Илчовски отговори: „200-300 милиона“. Това предизвика реакцията на Тома Биков, според който няма как човек да се жалва, че е рекетиран, след като има състояние за такава сума. „Бизнесът ми щеше да бъде много по-голям, ако не бяхте вие на власт“, отвърна зърнопроизводителят.

На въпрос на Румен Гечев (БСП) зърнопроизводителят съобщи, че в периода 2014-2020 г. е продавал на Иван Ангелов ежегодно между 30 000 – 40 000 тона зърно на цена, която е с 15 до 20 лева по-ниска на тон. От това е губил годишно по 500-600 хил. лв.

За клипа с насилвания в затвора бизнесмен, производителят разказа, че го е видял на Ивановден през 2017 г. в ловно стопанство „Витошко-Студена“, където 20-30 човека били поканени за имения ден на Ангелов. Показал го на телефона си Боян Марков, който бил приближен на собственика на „Градус“. Записът бил разгледан преди да пристигне премиера. Когато Борисов дошъл след 20 часа, хапнал набързо и се оттеглил в ъгъла да играе карти. Поканените певици – Анелия, Теди Кацарова и други, били помолени да пеят по-тихо.

За кюлчетата Илчовски каза, че е чул от Иван Ангелов. От него научил и за плеймейтката, която направила снимки на чекмеджетата в спалнята на Борисов.

В сряда Светослав Илчовски бе съобщил, че е получил през септември 2020 г. обаждане от регионалния министър Петя Аврамова, която му казала да спре да купува земеделска земя. Днес той уточни, че тя му е звъняла два пъти, като го заплашвала, че иначе ще го даде на „нашите прокурори“. Причината да го търси, според фермера, е, че чрез сделки за земя най-лесно се изпирали парите. На въпроса дали е спрял с изкупуването, зърнопроизводителят отговори, че е продължил и от това нищо не е последвало.

Иван Ангелов: 95% от думите на този човек са лъжа!

Изказването на Иван Ангелов започна с цитат от Библията относно греховете и със сметката, че 95% от казаното от Илчовски е лъжа. „Това, което изрече, е потресаващо. С каква наглост говори той пред толкова депутати“, зачуди се Ангелов.

Най-големият птицевъд в страната каза, че „винаги“ е купувал зърното на Илчовски на по-висока цена от пазарната. За целта извади записки, в които цитира цени от 2020 и 2019 г.

Ангелов каза, че е давал големи заеми на фермера – 5 милиона, после още 3,5 милиона.

Отрече някога да е използвал името на премиера.

„От 27 години е историята на „Градус“, каза той. Ангелов отрече да произвежда свинско месо, но по-късно призна, че прави кренвирши със свинско месо и всъщност е искал да каже, че никога не е внасял свинско месо.

Обясни също така, че само в „Градус“ работят 1700 човека, а общо персоналът във всичките му фирми е към 4300.

Иван Ангелов се разсмя на разказа на Илчовски, че е осигурил за премиера момичето-плеймейтка за 5000 лева с думите, че премиерът заслужава нещо по-хубаво и по-скъпо.

Бизнесменът вметна, че е благодарен на Бойко Борисов за това, че се е застъпил за „Градус“, когато 330 хиляди разплодни яйца, предназначени за Близкия Изток, били спрени в Турция. Турските ветеринарни власти се заяли заради сертификат, който всъщност бил изряден. С помощта на премиера, който е готов да подкрепи българските производители, проблемът се разрешил.

На въпрос в какви отношения е с министър-председателя, Иван Ангелов отговори: „Чисто мъжки“, омотавайки се с непоисканите пояснения, че не влага нищо сексуално в думите си.

Каза, че се чува с Бойко Борисов веднъж на 10-15-20 дни и че когато играе белот с него, не са само двамата, защото е  нужно каре.

Собственикът на „Градус“, „Бисер Олива“, „Токуда“ и други фирми разказа, че през септември 2020 г. е бил заплашен по телефона от Илчовски, че ще го „утепа …“ и други заплахи пред трима свидетели в кабинета му.

Относно разходката в Монако, каза, че това е била семейна екскурзия.

На въпрос за износа на месо към Обединените арабски емирства миналата пролет, когато в замяна България получи фурми и малко медицински продукти, Иван Ангелов обясни, че това е била „добра сделка“. Присъстващите веднага се хванаха за думите му и попитаха как така „сделка“, след като фурмите се представиха като дарение за БЧК.

Бизнесменът се оправда с възрастта си – 66 години, и каза, че е забравил подробности, но че ще провери и ще обясни.

Попитан дали чрез някоя от фирмите си е получил поръчка да прокара горски пътища, Иван Ангелов каза, че не се занимава с такава дейност.

Запитан дали е концесионер на „Витошко-Студена“, той категорично отрече, но при последващ мотивиран въпрос, каза, че трябва да попита, не си спомня, защото има много бизнес.

Птицевъдът се оплака, че е загубил на борсата 40 милиона лева след изявленията на Светослав Илчовски тази седмица – цената на акциите се срутила „благодарение на този господин“.

 

Leave a Comment