През 2017-2020 г. Русия подпомогна лозарството с над 7,5 млрд. рубли

лозяВ последните 5 години с активната държавна подкрепа в Русия са създадени над 25 хиляди хектара нови лозя. Поради системното разширяване на площите с винени сортове, общият добив на тихи, пенливи и ликьорни вина през януари-март 2021 г. се е увеличил с 6% в сравнение със същия период на миналата година и е достигнал 83 милиона литра, съобщава порталът agroxxi.ru, като цитира руското министерство на земеделието.     

Значителният ръст на инвестициите в тази област се дължи на разширяването на мерките за държавна подкрепа и подобряването на законодателството, насочено към защита на местните производители.

Днес предприятията могат да получат преференциални инвестиционни и краткосрочни заеми, компенсация за част от преките разходи, направени за създаването, модернизация на разсадните центрове в лозарството, подкрепа за развитието на лозя в рамките на стимулираща субсидия на хектар насаждения и за единица обем грозде собствено производство и (или) лозов посадъчен материал. Освен това съставните области и републики към Руската федерация имат право да прилагат свои собствени мерки за подкрепа.

От 2017 до 2020 г. държавата е отпуснала повече от 7,5 милиарда рубли (близо 164 милиона лева – б.р.)эза частично компенсиране на разходите за засаждане и грижи за лозя. Миналата година допълнителен тласък за развитието на индустрията даде влизането в сила на Федералния закон „За лозарството и винарството в Руската федерация“, който установи своята правна рамка, разшири мерките за държавна подкрепа и насърчи производителите да използват местни сурови материали.           

                                                                                                                                                        

 

 

 

Leave a Comment