„Зелените“ внесоха законопроект за забрана отглеждането на норки

норки

Последният законопроект, входиран в 45-то Народно събрание от „зелените“ депутати в обединението „Демократична България“, е за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Дейността на депутатите вероятно ще приключи утре с обявяване на състава на служебния кабинет.

Законопроектът, който ще остане неразгледан и неодобрен поради краткия живот на последния парламент, включва забрана за „отглеждането и/или  развъждането, и/или умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи“. Забраната е включена в чл. 139 ал.1 като точка 14а.

В допълнителните разпоредби е уточнено, че ценни кожи са кожи на животни, които се отглеждат и/развъждат с цел производство на кожи с козина и които не се използват за консумация от човека.

В частност законопроектът е създаден специално заради фермите за норки, с чието отглеждане се занимава Ангел Ангелов –  син на съдружника в „Градус“ Иван Ангелов.

Припомняме, че подобен законопроект бе внесен още през септември 2019 г. Над 50 неправителствени организации се обявиха против жестокия бизнес с норки у нас, който се прилага в две ферми на фамилията. В страната имаше ежегодни протести в защита на дивите животни, отглеждани в клетки.

До ден днешен обаче в Закона за ветеринарномедицинската дейност липсва забрана за отглеждането на животни за добив на ценни кожи, което в контекста на разкритията на фермера Светослав Илчовски, едва ли е случайно.

Прочети още: Най-после: Със закон се забраняват у нас фермите за норки

 

 

Leave a Comment