Австралия подпомага фермери да се справят с катастрофална чума по гризачи

полска мишкаПравителството на Новия Южен Уелс в Австралия обяви в четвъртък, 13 май, пакет за облекчение за фермери, които трябва да се справят с катастрофална чума по гризачи,  унищожила реколтата и причинила хаос в общностите.

Държавният министър на земеделието Адам Маршал заяви, че 50 милиона австралийски долара (38 милиона щатски долара) са определени за финансиране на фермерите, пострадали в извънредната ситуация, съобщава агенция DPA.

„Ние … ще предоставим безплатни примамки за отровни химикали на земеделски производители, за да се противопоставим на този бич“, каза Маршал и добави, че отстъпки ще бъдат дадени и на малкия бизнес и домакинствата за закупени отрова и капани.

Министърът каза, че правителството на щата също иска одобрение от пестицидния орган на страната да използва бромадиолон – нова отрова, забранена в момента в Австралия, която според него е „най-силната отрова за мишки, която можете да получите на земята.

„Не сме виждали чума в този мащаб от началото на 80-те години и всички се надяваха, че през по-хладните зимни условия случаите на зараза ще отслабнат. Нищо досега не е проработило“, каза Маршал.

Чумата от гризачи вилнее от месеци. Има ухапани хора и унищожени посеви.

Към края на април NSW Health е уведомен за 23 случая на лептоспироза – рядко заболяване, което може да причини бъбречна недостатъчност и менингит.

Leave a Comment