МЗХГ влезе във фермата за норки край Стара Загора

норкиЕксперти от Министерството на земеделието и храните влязоха тази сутрин във фермата за норки край село Маджерито, Стара Загора. В стопанството има 128 хиляди животни. Негов собственик е Ангел Ангелов, син на съдружника на „Градус“ Иван Ангелов.

Заедно със служителите на земеделското министерство бяха и природозащитници от сдружението „Кажи“, които се срещнаха заради норките със служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков в деня на встъпването му в длъжност на 12 май.

Те обаче не бяха допуснати вътре във фермата по заповед на Ангел Ангелов, която е издадена още през 2016 г. и е в сила и до днес.

Проверката ще установи дали в стопанството се прилага хуманно отношение към норките, установено ли е заболяване вътре в него, какво е състоянието и на работниците.

Както е известно, в Дания, Испания и други страни норките бяха умъртвени заради Ковид-19. Причината е свързана с установено в Дания мутиране на вируса в заразени норки, които от своя страна могат да предадат заразата и на хора. Мутацията може да компрометира ваксините срещу коронавируса и да обезсмисли усилията за справяне с пандемията.

От сдружение „Кажи“ предупреждават, че има вероятност фермата да разпространява Ковид-19, съобщи Нова тв.

 

Leave a Comment