Най-ранните череши излизат на пазара след 24 май, реколтата е изобилна

Архивна снимка на Агро Пловдив

Архивна снимка на Агро Пловдив

Тази година реколтата с череши закъснява с две седмици заради хладната и дъждовна пролет. Очаквам масовото узряване на най-ранния сорт Бигаро Бюрла да е след 24 май и по-точно към 27-28 май. Това съобщи пловдивският производител Красимир Кумчев, който отглежда към 100 декара със сочните червени плодчета.

Тази година е щастлива за производителите на костилкови плодове, тъй като масивите в страната успешно преминаха през най-кризисния момент, свързан с пролетните слани, и оцеляха. Реколтата се очертава много добра и с високи добиви, прогнозира Краси Кумчев.

Минусът на това е, че заради изобилието, там където стопаните не са извършили резитби, плодовете ще бъдат дребни и не толкова привлекателни за пазара. Затова и при преработвателите няма да има дефицит, каза фермерът.

Той не се ангажира с начална цена, тъй като не може да предскаже какви количества ще се изсипят на пазара. В същото време обаче разходите за беритба  се увеличават и дневната надница ще е между 30 и 50 лева при 0,50-0,60 лв. за килограм набрани череши за прясна консумация.

Миналата година, която като благоприятни условия за черешопроизводството беше също толкова добра, изкупните цени при производителите на най-ранните сортове бяха малко над 4 лева. Цените постепенно падаха до 2,70 лв./кг, а накрая фермерите, като теглиха чертата, установиха, че средната изкупна цена е около 3 лева за килограм.

Leave a Comment