Европарламентът иска орязване на директни плащания при нарушаване на трудови и социални правила

работнициНа заседание на Специалния комитет по селско стопанство (СКСС) миналата седмица по проекта на Регламент за стратегическите планове относно еко схемите Европейският парламент (ЕП) настоява за 30% от разходите за инвестиции да са свързани с околна среда и климат при завишено ниво на максимална подкрепа 80%, както и за таргетирани консултантски услуги по отношение на околната среда и климата.

Относно гъвкавостта между стълбовете предлага ограничаване на трансферите само до еко-схемите и агроекологичните ангажименти.

По отношение на социалното измерение в ОСП, Европарламентът продължава да настоява за нов член в Регламента за стратегическите планове, позволяващ намаляване на директните плащания при неизпълнение на трудови и социални правила на национално ниво и на ниво ЕС.

Относно по-доброто насочване на подкрепата, ЕП предлага 6% задължително преразпределително плащане (ПРП) със задължителни тавани и дегресивност. В случай, че преразпределителното плащане надвиши 12%, няма необходимост от тавани и дегресивност.

Относно проследяване на разходите за климат и биоразнообразие, новият елемент в документа е въвеждане на разпоредба в регламента относно задължението 40% от средствата от ОСП да допринасят за цели, свързани с климата.

Възможно е да отпадне прагът от 1250 евро за малките фермери

На триалога по Регламента за стратегическите планове (РСП), преговарящите от ЕП и Съвета постигнаха „компромис по принцип“ по някои теми.

Ограничава се подкрепата за широкомащабна инфраструктура до широколентова структура, а подкрепата за стартирането на бизнес за неземеделски дейности се ограничава до проекти, свързани със стратегиите за местно развитие.

По инструментите за управление на риска ЕК ще предложи текст за нивото, на което следва да се прави изчисление на загубите – ферма или продукт.

По отношение на насочването на подкрепата, Съветът предлага 7,5% ниво на преразпределение, докато ЕП и ЕК поискаха 12%.

Постигнато е съгласие за задължителна дефиниция за активен фермер, която няма да изисква сравнение с други икономически дейности, а негативният списък ще бъде доброволен.

За младите фермери ЕП може да приеме 3% минимален дял за плащанията предложен от Председателството, като се вземат предвид разходите по двата стълба.

За малките фермери ЕП може да се съгласи да отпадне прага от 1250 евро и да се определи праг от 5 ха.

За обвързаната подкрепа беше постигнато предварително съгласие по списъка с продукти, който ще бъде проверен и финализиран на техническо ниво.

За преходната национална помощ ЕП показа гъвкавост за приемане на предложенията на Съвета.

По отношение на социалното измерение съзаконодателите се съгласиха да продължат да работят с ЕК за намиране на начин за включването му в ОСП, като същевременно се избегне създаване на прекалената сложност и административна тежест. Въпросът ще бъде обсъден на супер-триалога на 25 и 26 май, заедно с всички отворени въпроси с оглед постигане на политическо споразумение с ЕП.

До 2050 г. ще изчезнат замърсените почви в ЕС

Комисията прие амбициозни нови цели за намаляване на замърсяването до нива, които вече не са вредни за здравето и природните екосистеми до 2050 г.

В съобщение от 21 страници, озаглавено „Път към здрава планета за всички“ с подзаглавие „ Действие на ЕС План: „Към нулево замърсяване на въздуха, водата и почвата“, беше определена „визия за нулево замърсяване до 2050 г.“

Говорейки пред репортери в Брюксел, изпълнителният вицепрезидент Франс Тимерманс заяви, че „климатично неутрален“ означава също така „да имаш нулево замърсяване“.

Планът обвързва всички политики на ЕС за предотвратяване на замърсяването (Стратегията „От фермата до трапезата“ и Стратегията за Биоразнообразието).

Освен това предложената „Мисия в областта на здравето и храните на почвите”, заедно с Европейското партньорство за иновации в селското стопанство (EIP AGRI) ще насърчи широкото разпространение на практики за намаляване на пестицидите и увеличение на хранителните вещества чрез насърчаване на иновации и обмен на знания. Целта е до 2030 г. 75% от почвите да бъдат оздравени, като се прилагат мерки за тяхното възстановяване.

Като част от предстоящата стратегия на ЕС за почвите, Еврокомисията ще разработи мерки за значително увеличаване на усилията за идентифициране, разследване, оценка и отстраняване на замърсени места, така че до 2050 г. замърсяването на почвите да не представлява риск за здравето или околната среда.

Leave a Comment