Контрабандата на зеленчуци – валат

Проверките продължават до въвеждането на румънския модел
пресконференция на Явор Гечев

Мобилните групи стреснаха контрабандните вносители, отчетоха от министерството

24-часови проверки по гранични контролно-пропускателни пунктове на България, складове, хранителни вериги, зеленчукови борси и тържища прекратиха нерегламентираният внос на стоки в страната.

Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на брифинг във ведомството. Участие в брифинга взеха още зам.министърът на финансите Людмила Петкова, зам.министърът на земеделието и храните Валентина Маринова, изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов, зам.директорът на главна дирекция „Национална полиция“ Георги Арабаджиев и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Венцеслава Тасева. 

„За последните десет дена са регистрирани едва единадесет нарушения, които са били само по отношение на етикетирането на продукция и съпътстващи документи“, потвърди директорът на БАБХ  д-р Венцеслава Тасева. Сред по-сериозните случаи от първите дни на проверките са заловените тирове с дини на ГККП „Капитан Петко войвода” и ГККП „Кулата”, които са се опитали да влязат в страната ни без необходимите финансови документи. Друг значим случай е откриването на 16 тона домати с изтекъл срок на годност на борса в Пловдив, които са унищожени, за да не стигнат до потребителите. Д-р Тасева бе категорична, че масираните проверки постигат целите в защита на българското производство. 

Зам.-министър Гечев каза, че добрите резултати са амбицирали институциите да продължат с проверките. „Освен това вече е в ход процедура по вземане на мерки за трайно справяне с нерегламентирания внос. До две седмици ще бъде изготвено законодателно предложение за въвеждане на механизъм на постоянен контрол по границите“, обясни зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. 

 

Leave a Comment